Jemen je jeftin, ali verovatno ne biste hteli sada da ga posetite, zar ne? Ono što se sledi su neke od najprijatnijih, najsigurnijih, najlepših i najpovoljnijih destinacija na svetu danas, od kojih mnoge nude vrlo ekskluzivne aktivnosti po pristupačnim cenama.

Dominikanska republika
Neosporno najpovoljnija destinacija na Karibima. Tamo je sve što vam je potrebno uključeno u cenu, što još više prija vašem budžetu. Ovo ostrvo je puno motela i hotela koje naplaćuju oko 45 dolara po osobi za tri obroka dnevno, a možete naučiti da igrate salsu, piti koktele u vodi i uživati u domaćem pivu. Ali ima još pogodnosti mimo niskih cena. Pesak je hladan na dodir, vreme je lepo tokom cele godine – Dominikanska republika je pravi izbor za one koji vole zabavu na suncu. 

Kambodža
Poseta kompleksima hramova Angkor Vat više nije tako jeftina kao ranije, ali sva ostala mesta su vrlo povoljna. Posetite ostale hramove koji odišu čudesnom atmosferom, na primer Ta Prohm ili Bayon; predivne mirne plaže, bogate markete, francuske kolonijalne gradove – i to su samo neka od mesta koje vam nudi avanturistička Kambodža.

Irska (flickr informatique)

Irska
Irska je zemlja koja je prilično osetila ekonomsku krizu i njeni hoteli više nisu toliko skupi. Naprotiv, kako bi privukli turiste cene smeštaja su prilčno snižene. Cene su sada oko 10% jeftinije nego što su bile pre 2 godine. Cena hrane po restoranima je takođe povoljna pa možete uživati u mnogim lokalnim specijalitetima. Noćni život? Šta može biti jeftinije od crnog Ginisa u pabu dok slušate tradicionalnu muziku, koja se ne naplaćuje.

Indija
To je zemlja na čijim ulicama možete videti krave, majmune i povremeno slonove. Ovde su gužve normalna stvar, drevni hramovi ulivaju strahopoštovanje, a himalajski vrhovi se uzdižu iznad vas. Nije skupa, sobe se izdaju za manje od 20 dolara za noć, a obroci takođe koštaju samo par dolara. A što se tiče priče da poseta Indiji može biti doživljaj života – takođe tačno. Indija je fascinantna, srceparajuća i vesela u isto vreme.

Egipat
Mnogi Evropljani se još uvek plaše da letuju u Egiptu tako su cene u ovoj zemlji koja nikada nije ni bila skupa, još više snižene kako bi privukle goste. Piramide, Sfinga, Dolina kraljeva: ništa od ovoga nije ozleđeno u nedavnim političkim neredima. Idite u Egipat ne samo zato što je jeftin već da biste podržali njihovu mirovnu, demokratsku revoluciju.

Panama
Panama je mnogo više od čuvenog kanala. Tu su prašume koje treba istražiti, plaže na kojima se možete izležavati i avanture poput ronjena i vožnje kajakom koje morate doživeti. Ukratko, Panama ima sve što i njen mnogo poznatiji sused Kosta Rika, ali po povoljnijim cenama. A što se kanala tiče: on je još uvek jedan od najvećih svetskih inženjerskih čuda i svakako ga treba videti. A valuta koja se koristi je dolar.

Rumunija
Rumunija je jedna od najjeftinijih zemalja u istočnoj Evropi, a umesto rečenice "želim da pijem tvoju krv", verovatno ćete čuti "želim da pijem tvoje pivo" i to po ceni manjoj odevra za čašu. Osim čuvenog dvorca Vlad Cepeša, koji je bio model za lik Drakule, zemlja se može pohvaliti mnogobrojnim srednjovekovnim selima gde se mogu naći pristojni hoteli sa cenama noćenja oko 25 do 30 evra. Tu su još i drevni manastiri, ekskluzivni resorti na obali, banje i naravno planina Karpati.

Kina
Turisti mogu otići u Kinu za 1,500 dolara za 10 deset dana, uključujući i prevoz. Leti su cene, naravno, malo više. Oni koji se odluče za put o svojoj organizaciji, bez agencije, mogu proći još jeftinije. Za destinaciju koja uključuje posetu tako fantastičnim znamenitostima poput Velikog kineskog zida, Zabranjenog grada i Glinenih ratnika , ove cene su zaista povoljne.

Portugal
Vinogradi, zamkovi, odlična morska hrana, katedrale, glamurozne plaže, muzeji – da, Portugal ima sve što i Španija ali i 15% niže cene. Iako avionski prevoz baš i nije jeftin sve ćete to nadoknaditi niskim troškovima kada stignete u ovu prelepu zemlju.

Las Vegas (flickr Chris Yunker)

Las Vegas
U 2010. godini Grad greha ima još 10,000 soba više. Problem je što grad nije uspevao da napuni ni one koje je već imao. Pretrpana ponuda znači i niže cene tako da prenoćište možete naći i za manje od 30 dolara za noć, dok se oni deluks smeštaji kreću oko 150 dolara. Ali tu nije kraj sniženjima. Na "govornicama" Tickets2Nite možete dobiti upola jeftinije karte za razna dešavanja kao i jefftinije obroke u mnogim restoranima. U stvari, ako se ne kockate, Las Vegas može biti prilično jeftino mesto za odmor.

Kempeče (Campeche), Meksiko
Smešten na manje poznatom kraju poluostrva Jukatan, Kampeče je i dalje blizu Kankun aerodroma, koji je prilično povoljan i obično je najjeftiniji aerodrom za međunarodne letove u zemlji. Posetite Kampeče, lepo očuvane UNESCO-ve Svetske kulturne baštine i jedan od samo tri zidom ozidana grada, izgrađen od strane Evropljana u zapadnoj hemisferi. Noćenje košta 25 dolara. U gradu možete posetiti nekoliko odličnih muzeja, plaže i još mnogo toga.

Gvatemala (flickr Dennis)

Gvatemala
Izuzetne ruševine Maja, masivna i odmaralištima natovarena vulkanska jezera (Lake Atitlan) koje je Oldos Haksli nazvao "lepšim od jezera Komo"; savršeno očuvani kolonijalni gradovi, izazovna pešačenja – postoji mnogo razloga da posetite ovaj dragulj Centralne Amerike. Još jedna pogodnost je klima jer je tokom cele godine izuzetno toplo. Slatke i udobne hotelske sobe za 20 do 35 dolara za noć, javni prevoz koji vas vozi od mesta do mesta kao i obilni obroci za manje od 5 dolara.

Mirtl bič (Myrtle Beach), Južna Karolina
Golf – sport koji je obogatio Tajgera Vudsa i još mnogo manje poznatih igrača sigurno nije jedana od opcija za koju bi se odlučili oni koji štede na budžetu. Ali s obzirom da Mirtl bič ima više od 120 terena za golf od kojih su skoro svi javni – možete naučiti nešto iz ovog sporta za samo 35 dolara na dan. Ne volite baš golf? Tu su i divne plaže okupane zlatnim peskom, mnogo restorana brze hrane i bezbroj mogućnosti za odsedanje od jeftinih motela do fensi hotela. Mirtl bič se nalazi u blizini mnogo većih gradova, uključujući Atlantu i mnogi se odluče da uskoče u kola i posete i neko susedno mesto.
Izvor: B92