Obnova starog pristana loceva koji su navodili brodove kroz klisuru, nastojanje je da Dunav ponovo bude turistička reka.

Na krstarenje najlepšim delom Dunava i Đerdapske klisure ponovo će moći da se ide iz Tekije, nekad poznate turističke varošice 22 kilometra uzvodno od Kladova. Sa starog pristaništa, ovog proleća će se brodom „Đerdap\" znatno brže nego od Kladova stizati do Trajanove table i za najviše tri sata laganog krstarenja moći da se obiđe Mali i Veliki kazan, najavljuje za „Putovanja\" organizator putovanja Željko Balbotinović, direktor „Đerdapturista\".

Krstarenje iz Tekije još je jedan pokušaj da se bar delimično posle više od 30 godina vrate turistički brodovi na trasu nekad popularnog hidroglisera Beograd-Tekija, ponovo krstari kroz Srbiju i Dunav ponovo bude turistička reka…

Brod iz Tekije ponovo brzo stiže do Gvozdene kapije u kojoj je i danas Dunav najdublji (93 metra) i najuži (154) u svom toku. I danas je akrobacija ući u Kazan, deo klisure koji je dobio ime od turske reči koja asocira na vodu koja vri. Taj najuži deo klisure podeljen je na Veliki i Mali kazan, pun je vrtloga dubokih i do 70 metara. Plovidba kroz najveći dunavski tesnac dramatično je uzbudljiva i zbog litica Miroča, koje se kao ogromna sečiva nadnose nad brodom. Posmatračima sa odmorišta na okolnim putevima liči na ljusku oraha…

Ova vožnja koštaće grupe 30.000 za sat odnosno 90.000 za tročasovnu vožnju (240 do 750 dinara po osobi). Postoji, istina, mogućnost da se od Tekije ide brodom i do Kladova ali će takve ture, sa čekanjem na prevodnici na Đerdapu dva sata, biti znatno skuplje i organizovaće se uglavnom za firme i sponzore revija, festivala i drugih druženja. Na jednoj takvoj, promotivnoj turi od Tekije, poslovni partneri i novinari na prevodnici nisu ni primetili čekanje, za šta je zaslužan je splet vlaške muzike i takmičenje za izbor najboljeg negotinskog vina, što je deo uobičajene atmosfere na đerdapskom brodu.
Izvor: Politika