Tahiti i ostrva koja ga okružuju su sasvim posebna grupa ostrva. Dajemo vam 20 zanimljivih činjenica.

Bora Bora (flickr Benoit Mahe)

– Na antičkom Tahitiju, streljaštvo je bilo sveti sport i praktikovali su ga samo ljudi visoke klase. Iako je bilo zastupljeno, luk i strela nikada nisu korišćeni u ratovanju. 

– Običaj je da nosite tijaru (nacionalni beli cvet) iza levog uveta ako ste zauzeti, a iza desnog ako ste slobodni.

– Moorea je ostrvo poznato kao Ostrvo ljubavi a Bora Bora kao Romantično ostrvo.

– Moorea je naziv preuzet iz porodice poglavica, a znači „žuti gušter\".

– Na Austral ostrvu se uzgajaju brojne biljke jer je zemljište izuzezno plodno. Zbog toga što jedu hranu bogatu fluoridom, stanovništvo ima izrazito bele zube.

– Više od polovine populacije je starosti ispod 20 godina.

– Tahiti i Her ostrva pokrivaju površinu od više od 3.2 miliona kvadratnih kilometara u Pacifiku i sastoji se od 5 velikih arhipelaga sa 118 ostrva ukupno.

Moorea (flickr lander2006)

– Tahićani su veoma miran narod ali stidljiv. Ako im se prvi put predstavite i uputite jednostavno „ia ora na\" što znači „zdravo\", biće veoma gostoljubivi.

– Obožavani crni biseri se mogu pronaći samo na Tuamotu ostrvu u Francuskoj polineziji.

– Kinezi kojih ima oko 10 odsto imaju monopol nad maloprodajom, tako da kada Tahićani krenu u kupovinu, kažu da idu u „la Chine\" ili „kod Kineza\".

– Slovo B ne postoji u njihovom jeziku. Bora Bora je zapravo Pora Pora što znači prvorođeni, ali svi čuju Bora Bora kada ih izgovaraju.

– Muzej bisera je jedini muzej u svetu posvećen samo biserima. U njemu je prikazana tradicija sakupljanja bisera kao i njihovo mesto u kulturi, umetnosti, mitologiji, religiji.

– Tradicionalno pecanje kamenjem je i dalje popularno za vreme nekih festivala. Na desetine kanua formira polukrug a muškarci gađaju vodu kamenjem usled čega ribe preplašene beže u plitku vodu, a muškarci iskaču iz kanua, lupaju šakama po vodi i teraju ribe na obalu.

Motu Tapu (flickr jimg944)

– Ostrvo Motu Tapu je najslikanije ostrvo u južnom Pacifiku i nalazi se nekoliko stotina metara od glavnog ostrva Bora Bore i smatra se najlepšim mestom za odmor.

– Reč „tatoo\" potiče sa Tahitija. Po legendi, Tohu, bog tetoviranja farba ribe u prelepe boje. U polinežanskoj kulturi tetovaže se oduvek smatraju ulepšavanjem a nekada se ceromonijalno tetoviralo kada se uđe u period adolescencije.

– Prevod naziva Papeete, kako se zove glavni grad Tahitija, znači kanta za vodu.

– U prosečnom hotelu u Las Vegasu postoji više soba nego na svih 118 ostrva u Fancuskoj polineziji.

– Ovde ne postoje otrovne zmije ni insekti.

– Kućice koje stoje ispred domova i liče na poštansku sandučad su zapravo za francuski hleb. Ovde se svež hleb dostavlja dva puta dnevno, ali zato moraju ići u poštu ako žele da prime poštu.
Izvor: B92