Muzičar, bubnjar bendova YU grupa, Leb i sol i Kerber, član pratećih bendova Zdravka čolića i Đorđa Balaševića, ali i solista – to je naš sagovornik Dragoljub Đuričić.

Dragoljub u Kalgariju

Život ali i karijera čvrsto su vezani za putovanja. Sa Čolićem je bio na velikoj turneji koja se zvala \"Putujući zemljotres\", a kasnije je svirao sa bendovima u Londonu, Parizu, Madridu, Rimu, Stokholmu, Torontu, Vankuveru, Čikagu, Njujorku, Los Anđelesu. Sa svojim bendom The Drums Company obišao je Mađarsku, Holandiju, Norvešku, Nemačku, Italiju, ma skoro celu Evropu… Nismo ga pitali u kojoj zemlji nije bio…  

Koji uslovi moraju biti ispunjeni da biste posle letovanje pričali da ste se odlično proveli?
– Pa, nekako nemam običaj da prepričavam gdje sam i kako se proveo jer baš dosta putujem ali kada se čovjek sa odmora vrati kao nov to znači da je bilo sve kako teba.

Rekli ste da je \"muzika bazirana na ritmu\", a šta kažete o putovanjima?
– Putovanja su prava mala bogastva, bazirana na ljudskoj potrebi i želji da upozna ljude, nacije, prirodu.

Kad biste dobili zadatak da izaberete bilo koje mesto na planeti i da tamo provedete mesec dana komponujući – koje bi to najinspirativnije mesto bilo?
– To bi bio Žabljak, tamo sam bliže nebu nego na drugim mjestima a i stvarno je tamo nešto posebno, obično zna vrijeme da stane!

Koliko putovanja utiču na rad umetnika?
– Mnogo! Na putovanjima ne nosim foto aparat ali sve slike su jako urezane u mojoj glavi, pa kada se na sjećanje osvrneš tek tada vidiš kakva je to inspiracija!

Dragoljub u Šangaju

Najbolji hotel u kom ste bili?
– Ne pridajem značaja luksuzu i značaju kvaliteta sobe, restorana i slično, tako da mi je sve jedno gdje sam i u kom hotelu spavao.

Koje srpske etno destinacije biste preporučili strancima?
– Zlatibor, Peštersku visoravan, Kopaonik, Đerdap…

Šta biste radili u Londonu kad biste imali puno para ali samo 48 sati?
– Radije bih šetao ulicama. Divan je osjećaj biti u Londonu – nisam siguran da bi mi novac napravio neki poseban ugođaj.

Koji su najbolji festivali na svetu?
– Filmski su glamur, pop-muzički takođe, a jazz festivali su baš nešto posebno. North See, Monterey, Newport, Vossa…

U koji kutak sveta bi trebalo otići samo zbog muzike?
– Senegal!

Turistički planovi 2011/12?
– Mislim da nikada nisam negdje turistički otputovao. Ljeto koristim da odem kod oca u Herceg Novi, a nekada se i okupam…?!
Gdestinacija (Nenad Mandić); foto na naslovnoj: Nijagarini vodopadi