U saradnji sa ambasadom Meksika u Srbiji od 26. do 28. maja hotel Holiday Inn Beograd organizuje Dane Meksika i meksičke kuhinje u svom restoranu, a zainteresovani Beograđani će biti u prilici baš kao i gosti hotela da probaju kulinarske specijalitete te zemlje i uživaju u plesu i muzici Srednje Amerike.

Posetioci će imati priliku da probaju specijalitete koji predstavljaju jedinstvenu kombinaciju boja, mirisa i ukusa. 

Svakako je poznato da su pasulj, kukuruz i čili papričice zaštitni znak ove kuhinje. Međutim, iz ove zemlje latinske Amerike dolazi veoma raznovrsna hrana, puna živih boja, egzotičnih začina i različitih ukusa.

Meksiko je kroz istoriju bio mesto susreta španskih konkistadora sa astečkom kulturom, te je hrana koju danas možemo probati kombinacija drevnih tradicija Asteka, Maja i jedne evropske nacije – Španije.

Krajem prošle godine, UNESCO je meksičku nacionalnu kuhinju proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovečanstva, priznanjem kojim se ne može pohvaliti ni jedna druga nacionalna hrana u svetu. U svakoj meksičkoj državi i pokrajini, od severa do juga, naići ćete na velike razlike ukusa, mirisa i teksture hrane. Kao što u toj zemlji postoji veliki broj veoma različitih regionalnih kultura, tako se i hrana razlikuje. Zajedničko za sve regije je u tome što gastronomi iz čitavog sveta znaju da cene i veoma poštuju meksičku nacionalnu kuhinju.

Tokom Dana Meksika i meksičke kuhinje, gostima restorana "Singidunum" biće predstavljeni raznovrsni specijalteti na bazi švedskog stola, od predjela, preko glavnih jela do deserta, a sve to po ceni od 1.790 dinara po osobi.

Tortilje na različite načine, raznovrsni umaci i sosovi tipični za ovo podneblje, supa od avokada, riba na verakruzanski način, samo su neka od jela kojima se gosti restorana ovom prilikom mogu poslužiti. Od slatkih zalogaja koji će pratiti večeru, specijalno ćemo skrenuti pažnju na šnenokle sa kajsijama i pikantni čokoladni mus.

Da Meksiko i meksičku kulturu nećemo upoznati samo kroz kulinarske specijalitete pobrinula se ambasada Meksika koja je zaslužna za interesantni plesni performans, kao i izložbu fotografija poznatih meksičkih fotografa pod nazivom „Lice Meksika" koja će pratiti tematske gastronomske večeri. Izložene fotografije delo su poznatog meksičkog umetnika, Manuela Karilja, koga su prijatelji i kritičari sa obe strane granice iz milošte zvali "meksički maestro". Kroz Kariljova dela i danas, mnogo godina posle njegove smrti, neguje se kulturno i istorijsko sećanje na indijanske narode iz postrevolucionarnog perioda Meksika što predstavlja značajan izvor istorije društva.

Ovaj zanimljivi gastronomski dogadjaj otvoriće lično Njena ekselencija, gospođa Mersedes F. Ruiz Zapata, ambasador Meksika u Srbiji.

Večera će se služiti između 18.00 i 22.00, a svi zainteresovani gosti su dobrodošli.
Gdestinacija