Multimedijalna umetnica Biljana Cincarević, avanturista je po prirodi i svetski putnik. Izlagala je svoje radove u Beogradu ali i u Njujorku. Preživela je “Survivor”, a sada je na većem iskušenju – odgovara na “turistička” pitanja!

Biljana u Indiji

Najbolji hotel u kom si odsela?
– Huh, svake godine se pojavljuje neki novi i bolji. U Sao Paolu to je bio "Fasano", u Mumbaju je bio "Lila" hotel, u Parizu "Hotel de Crillon". 

Preporuči nekoliko srpskih etno destinacija…
– U Vojvodini, svakako su to salaši. U Srbiji bi to bile planine koje nisu preplavljene divljom gradnjom i đubretom. Maštam o mirnom selu sa kolibama gde bih mogla da budem u miru sa prirodom. Lep je Rtanj sa malim planinarskim domom.

Šta bi radila da imaš samo 24 sata u Los Anđelesu?
– Zaboravio si da dodaš "(24 sata)… i neograničeno love". U tom slučaju, privatnim avionom odletela bih na neko mirno i božanstveno karipsko ostrvo, platila karte najboljim prijateljima i uživali bismo tih 24 sata. Holivudske priče me uopšte ne interesuju a naročito ne njihov lifestyle i way of thinking.

Biljana na Maldivima

Najbolje umetničke četvrti po metropolama?
– U San Francisku i Berlinu, i eventualno u Njujorku, a verovatno postoji još sjajnih mesta. Nažalost, nisam stigla da ih obiđem…

Nabroj pet gedžeta koji su obavezni za svako putovanje?
– Fotoaparat, kreditna kartica, notes, naočare za sunce i velika ešarpa.

Kad bi išla na "tajnu večeru" negde na planeti, gde bi otišla?
– Malo ostrvo na Kubi sa karipske strane, Cayo Largo.

Biljana sa ćerkom u Italiji

Na koje tri destinacije bi otišla samo zbog slikanja?
– I ne samo zbog slikanja: Venecuela – vodopad Santo Anhel na reci Rio Churun, najviši vodopad na svetu i veoma nepristupačno mesto i negostoljubivo za turiste amatere, divlje i netaknuto. Zato je i veličanstveno – pa bih to mesto iskoristila za slikanje. Liban – šuma božijih kedrova – obožavam drveće a ovi kedrovi su stari više od hiljadu godina i to treba slikati. I možda, zapadni Kavkaz, najraznovrsniji rezervat biosfere u Evropi koja nije bitnije oštećena ljudskim uticajem.

Turistički planovi u sezoni 2011/12?
– Kolko para tolko muzike! Da mogu i na Mars bih otišla! S obzirom da imam dete koje ne mogu da vodim po avanturističkim riskantnim putovanjima, ići ćemo nekim ‘utabanim’ letnjim destinacijama: kod prijatelja u Francusku, koji imaju dvorac iz 13. veka u dolini reke Loare, pa ćemo malo na Mikonos, u Italiju kod sestre i na još neke destinacije…
Gdestinacija (Nenad Mandić)