Neke zemlje su jednostavno previše daleko da biste do njih stigli samo jednim avionskim letom. Nešto više od 24 časa udaljena Australija će vas, kada jednom stignete tamo, ostaviti bez daha.

Iako ćete biti preumorni od puta, posle prespavane noći, ako ste te sreće da odsednete u nekom hotelu u blizini Kružnog Keja (Circular Quay), ugledaćete suncem okupan prizor i očaravajuću Sidnejsku operu (Opera House). 

To će biti odmor kakav nikad niste doživeli. Svi kažu da za Australiju treba odvojiti bar mesec dana kako biste sve videli. Možda. U stvarnosti, Australija jeste daleko, ali ne toliko da je ne posetite bar još jednom u životu, zato ne morate sve da vidite tokom vaše prve posete. Ako imate samo dve nedelje na raspolaganju, ne postoji razlog da ne dođete u ovu fantastičnu zemlju. Bićete očarani.

Ako je verovati turističkim agencijama, turisti "moraju" da dožive sledeće: 1. Ruralne oblasti, 2. Prirodu, 3. Gradove, 4. Putovanja, 5. Aboridžansku Australiju, 6.Australijski način života, 7.Hranu i vino.

U Sidneju možete doživeti čak tri stvari sa spiska: grad, na čin života i odličnu hranu i vino. Za samo par dana možete obići sve atrakcije koje ovaj grad nudi.

"Morate" se prošetati oko Harbur mosta voziti se kajakom u luci, jesti u restoranu sa pogledom na Operu Opera House, šetati obalom po predivnim plažama poput Bondi i Bronte i posetiti Plave planine (Blue Mountains).

Preselite se zatim do Ejers roka (Ayers Rock – 4 sata vožnje avionom) i doživećete još tri stvari sa spiska – videćete ruralne oblasti, prirodu i Aboridžansku Australiju. Samo jedan pogled na Uluru, aboridžansko ime za Ejers rok, će vas oduševiti.

Gledajte zalazak sunca i divite se prizoru menjanja boja na stenovitim površinama. Uveče će vaš hotel skoro sigurno pripremiti roštilj i ostaje vam samo da sipate čašu najboljeg australijskog belog vina i gledate horizont iza stena.

Ovo je mesto puno drevnih mitova i legendi (možete se popeti na stene, ako nije previše vetrovito, ali će vas vaš vodič zamoliti da to ne radite jer Uluru ima duhovni značaj za lokalno stanovništvo).

Vodič će vam takođe reći kako je Uluru napravio duh predaka. Možete čak i da tragate za ostacima od bitke koje su ostavili iza sebe. Nakon nekoliko dana provedenih na ovom divnom mestu, vreme je da istražujete dalje, na redu je the Great Barrier Reef.

Let do Severnog Kvinslenda je kratak i traje samo dva sata. A ako se odlučite za vožnju kolima od Cairns do kišnih šuma, obavili ste i poslednji zadatak sa liste: put.

Ovde možete kampovati i biti u dodiru sa prirodom u regionalnim nacionalnim parkovima koji se protežu od Kejp jorka (Cape York) do bujnih Whitsunday ostrva. Krstarite Daintree rekom i posetite Mossman Gorge u Daintree kišnoj šumi.

Napravite piknik pored močvare i upoznajte razne vrste ptica i divlji život koji tamo postoji. Ili razgledajte dragocenu stenovitu umetnost Ngaro ljudi u Nara Inlet, na Huk (Hook) ostrvu.

Možete kampovati na Huk, Long, Kid, Severnim i Južnim Mol ostrvima. Neka vas probudi pesma ptica pre nego što zaplivate na usamljenim plažama dok uživate u mirisu kišnih šuma.

Australiji možete roniti, gnjurati, jedriti, krstariti. Brodovi imaju providno dno što će vam omogućiti da uživate u podvodnom svetu. Postoji širok spektar brodića koje možete koristiti: od jednostavnih do luksuznih.

Australija koju ćete otkriti na vašem kratkom, ali aktivnostima pretrpanom odmoru, je ogromna zemlja u kojoj ćete moći da vidite mnogo toga za kratko vreme. I verujte nam, želećete da se vratite.

Tu su Melburn, Adelejd, Pert, Brizbejn, Darvin – i da ne zaboravimo Tasmaniju …jedna poseta definitwictivno nije dovoljna.
Izvor: B92