Iz vodiča “Lonely Planet’s 1000 Ultimate Experiences” izdvajamo najbolje svetske destinacije za igranje i pevanje, ali i uživanje u muzici…

Ovo je nastavak teksta o najboljim svetskim "muzičkim" destinacijama… 

Simon & Garfunkel na NO Jazz Festu 2010.

6. Nju Orleans džez festival – SAD
Takođe poznat kao "Džez fest", ovaj desetodnevni gala događaj sa dvanaest bina okupi godišnje više od 650.000 ljudi i potpuno definiše duh i nasleđe Nju Orleansa. Promoviše gospel, zajdeko, rok i karipsku muziku, naravno, najviše džez. Skoro da ne postoji svetska muzička zvezda koja ima bilo kakvu dodirnu tačku sa džezom a da nije bar jednom stala na neku od bina. Jednodnevna ulaznica već godinama košta 50 dolara (40 ako je rezervisana on-line). Proverite sve na www.nojazzfest.com.

7. Dakar – Senegal
Kažu da je Dakar afrički Pariz, a sigurno je kulturni centar Zapadne Afrike sa pregršt intelektualaca i umetnika. Veoma živa muzička scena odiše kako afričkim, tako i mešavinom afričkih, latino i karipskih ritmova. Jedan od najpoznatijih afričkih muzičara, Youssou N’Dour, postao je poznat po mbalaku – muzičkoj mešavini džeza, soula, roka i latino ritmova, koga su sledili Baaba Maal i Cheikh Lo. Njihova i muzika njihovih sledbenika može da se čuje uživo u najpoznatijem dakarskom klubu "Kilimanjaro".

Wiener Konzerthaus

8. Beč – Austrija
Štraus, Šubert, Hajdn, Betoven, Brams, Maler, naravno, Mocart… Njihove večne kompozicije odišu iz svake pore Beča. Mnogi solo koncerti, desetak festivala klasične muzike, sezonski performansi u salama ili u parkovima – to neće biti sve što će Beč da ponudi ove godine. "The Wiener Konzerthaus" nezaobilazno je mesto za sve ljubitelje klasike. Zanimljivo je da ako kupite kartu za koncert, javni prevoz ne plaćate dva sata pre početka koncerta Bečke filharmonije.

9. London – Engleska
Mnogi dolaze u London zbog muzike, bilo da žele đusku u superklubu "Ministry of Fabric" ili da prisustvuju koncertu nekog superbenda na nekoj od mnogih londonskih lokacija. Dovoljno je reći da su u ovom gradu nastali pank, rejv, dramenbejs i još neki muzički pravci kao i da je ovo rodni grad bendova kao što su Sex Pistols, The Clash, The Rolling Stones i drugih… Ako ste baš za pank – sajt eroding.org.uk je prva stanica pre odlaska u London.

Ostin – prestonica sveta “žive” muzike

10. Ostin, Teksas – SAD
Ako imate na umu London, onda malo prepotentno, čak i smešno zvuči kada za Teksas kažu da je "koncertna prestonica sveta". Da li možete da se setite ijednog izvođača koji je iz Ostina? Ne brinite, ne tvrde oni zbog svojih muzičara, već zbog toga što Ostin ima više mesta sa "živim svirkama" nego Nešvil, Las Vegas, Njujork, Memfis ili Los Anđeles. Ceo uvid u noćni muzički haos Ostina možete videti na sajtu www.unlockaustin.com.
Izvor: Lonely Planet