Iz vodiča “Lonely Planet’s 1000 Ultimate Experiences” izdvajamo najbolje svetske destinacije za igranje i pevanje, ali i uživanje u muzici…

Dolly Parton – nastup 2005. u zgradi “Grand Ole Opry” (foto: Wikipedia)

1. Grand Ole Opry – SAD
Prošle godine obnovljena je velika stara operska zgrada u Nešvilu (Teksas). Ovaj kantri fenomen u stvari je radijski šou program subotom uveče, koji se na lokalnoj WSM stanici emituje od 1925. godine.

Najdugovečnija radijska emisija emituje se u zgradi koju smatraju kolevkom kantrija i kažu da je 4.400 mesta u \"Grand Ole Opry\" skoro uvek popunjeno jer tu dolaze kako neotkriveni talenti tako i trenutne zvezde top lista, ali i legende kantri muzike. Ovde su svirali i pevali Vejlon Dženings, Henk Vilijams, Petsi Klajn, Džoni Keš… Događa se da najveći poklonici ostanu bez karata jer ovo mesto privlači turiste koji ne žale 70 do 400 dolara za kartu da bi doživeli ovo kantri čudo…

2. Berlinski kabare – Nemačka
Za mnoge ljude reči \"dekadencija\", \"kabare\" i \"Berlin\" idu zajedno isto kao i \"nafta\", \"terorizam\" i \"rat\". Nemački kabare nastao je dvadesetih godina prošlog veka i bio je mračniji nego francuska verzija – više satiričan, politički i reflektovao je strahote rata. Iako danas scena nije što je nekad bila, berlinski kabare nudi nešto iz lepe prošlosti, uključujući i lepe, dugonoge devojke koje se i dalje dobro \"nogataju\".

Čak i u 21. veku kabare utiče na nemačku umetnost i pokazuje šta je za umetnost najvažnije. \"The Kit Kat Club\" je mesto postmodernističkog kabarea, otvoreno petkom, subotom i nedeljom za sve prave fetišiste.

Son Cubano (foto theprisma.co.uk)

3. Havana – Kuba
Dokumentarac iz 1999. \"Buena Vista Social Club\" usadio je kubansku muziku u globalnu svest, pa danas mnogi putuju u Havanu samo da bi doživeli bar minut-dva atmosfere vremena pre kolektivizacije, pre Kastra, pre siromaštva i izolacije.

Taj predrevolucionarni stil, son cubano, nije jedini koji može da se čuje po havanskim barovima i ulicama: mrdanje kukova izaziva i rumba, salsa i latino džez. \"The Salon Rosada\" u Marianau omogućava da subotom uveče doživite kubansku muziku i da sa balkona gledate more igrača, za samo 10 dolara (za Kubance ulaz je 0.25 dolara!).

4. Festivali u Redingu i Lidsu – Engleska
Dve muve jednim udarcem ubijate ako odete u Reding u Berkširu. Videćete gradić u kom je rođena Kejt Vinslet i doživećete jedan od najboljih svetskih festivala. Trodnevni događaj okuplja ljubitelje alternativne muzike, pop, rok, rep i hip-hop fanove.

Svake godine na najstarijem festivalu popularne muzike koji i dalje postoji (od 1961.), bude više od 80.000 ljudi. Mnogi od njih ne mogu da se odluče da li je bolje u Redingu ili u susednom Lidsu. Istovremeno, i u Lidsu se održava \"sestrinski\" festival. Cena ulaznice je oko 75 funti.

Kub Privilege, Ibica

5. Ibica – Španija
Jedno od Balearskih ostrva i jedno od dva Ostrva borova, kasnih osamdesetih \"otkrili\" su britanski didžejevi u ekstazi-klubovima. Prvo su ovde \"ispitivali\" haus i tehno zvuke koje su tako uspešne \"odnosili\" u Englesku.

Klubovi u Ibici i Sant Antoniju sada su više komercijalniji nego pre, ali atmosfera je i dalje neosporno buntovnička, pogotovo u klubu \"Privilege\" koji se nalazi četiri kilometra od centra Ibice, a do njega na svakih pola sata možete doći besplatnim autobuskim prevozom. Da li uopšte ima smisla da se kaže da je u Sant Antoniju podignut spomenik u čast Kristofera Kolumba i da je veći deo ostrva uvršten u svetsku baštinu?
Izvor: Lonely Planet

– NASTAVIĆE SE –