Ponude turističkih agencija za prvomajske praznike uglavnom su rasprodate, a najveće interesovanje putnika je za gradove Evrope i banjske centre u Sloveniji.

Kako je rečeno u nekoliko beogradskih turističkih agencija, najtraženije destinacije su Beč, Rim, Pariz, Prag, Budimpešta, Venecija, Istanbul, Barselona, Madrid i Lisabon. 

Dužina putovanja je do pet dana, a cene se kreću od 90 do 500 evra zavisno od toga da li je prevoz autobusom ili avionom.

Za predstojeću letnju sezonu, kako kažu u turističkim agencijama, najveće interesovanje putnika je za Tursku i Grčku, a glavni razlog su povoljne cene. U turističkim agencijama naglašavaju da je Grčka tradicionalno najatraktivnija destinacija za letovanje, a naročito u predsezoni – maju i junu – jer u tom periodu desetodnevni najam apartmana košta od 50 do 160 evra.

U agencijama navode da se putnici iz Srbije za letovanje interesuju i za Španiju, Maltu i Crnu Goru, a nešto manje za Tunis i Egipat zbog straha da su nebezbedni, iako su cene aranžmana za te dve destinacije povoljnije nego prošle godine. Po ranijim podacima, Tunis i Egipat je godišnje posećivalo oko 60.000 srpskih turista.

Turistička inspekcija Srbije pojačano kontroliše rad turističkih agencija da se ne bi ponovile situacije da turisti ostanu bez smeštaja zbog neplaćenih računa i nesklopljenih ugovora agencija sa hotelijerima. Inspekcija proverava da li turističke agencije imaju odgovrajuće polise, stručne kadrove kao i da li imaju zaključene ugovore sa stranim agencijama.

Državni sekretar za turizam Goran Petković savetovao je građane da se, kada se odlučuju za agenciju, dobro upoznaju s uslovima putovanja i da se raspitaju kod više agencija, a mogu i na internet sajtu Agencije za privredne registre da provere u kakvom finansijskom stanju je neka agencija završila prošlu godinu.
Izvor: B92