Staze za profi pešake (pa i amatere) zahtevaju izdržljiva pluća, jake noge i leđa – na koja se uprti dobra količina potrepština. Ako vas prva rečenica nije nimalo uplašila, kada budete na nekoj od navedenih staza bićete nagrađeni iskustvima kojih ćete se sećati i u raju…

GR20 (flickr/akunamatata)

GR20 – Francuska
Zahtevan petnaestodnevni posao preko Korzike (168 km) prati velika raznolikost pejzaža: šume, krateri, lednička jezera, tresetišta, snežni vrhovi, ravnice… U nekim trenucima, čovek bi pomislio da je na Mesecu! Put je stenovit, strm, sa nezaobilaznim klimavim mostovima, a i litice su deo zabave. Staza je stvorena 1972. godine, a povezuje Kalenzanu sa Konkom, severno od Porto Vekija. 

Tragom Inka – Peru
Drevnu stazu dugačku 33 kilometra stvorile su Inke, a pređe je hiljade ljudi svake godine. Trag vodi iz Svete doline do legendarnog mesta Maču Pikču, i po planinama i oko planina. Hoda se po liticama, vrhovima, među oblacima, pa ne čudi što je ova staza najpoznatija u Južnoj Americi.

Dogonsko selo (wikipedia)

Staze Dogona – Mali
Zemlja Dogona je jedna od onih afričkih od kojih zastaje dah. Stazom može da se pešači od dva do deset dana, a odlikuju je raznoliki predeli. Sela Dogona nalaze se na liticama i predstavljaju vrhunac putovanja, a u njima igraju širom sveta poznati maskirani igrači i kućice sa neverovatno izrezbarenim vratima. Hoda se po veoma zahtevnim kozjim stazama.

Bazni kamp Mont Everesta – Nepal
Ako dođete na 5.545 metara, na Kala Patar, to znači da ste tri nedelje pešačili i sad možete da vrištite da ste bili u podnožju najviše planine na svetu. Iako teška, staza "nudi" spektakularne prizore. Usponi i padovi i jesu i nisu teški, ali će vam biti najteže da se aklimatizujete. (Vidi fotografiju na naslovnoj: flickr/ilkerender)

Indijski Himalaji – Indija
Iako je mnogo popularniji Nepal, neki planinari i ljubitelji pešačenja dođu na Himalaje sa "druge strane". Pešačenje po Himačal Pradešu znači izolaciju od sveta. Postoje tzv. hardkor planinari, a to su ludaci koji su pešačili 24 dana od Spitija do Ladaka. Izazovna staza, u stvari, predstavlja drevne trgovinske puteve. Sumorne predele najbolje je opisao Radjard Kipling: "Sigurno bogovi žive ovde – ovo mesto nije za ljude!"
Izvor: Lonely Planet