Najpopularnije destinacije u mnogim zemljama su samo glavni gradovi, a tako se lako propusti onaj stvarni život…

Snobovi uglavnom putuju samo na proverene destinacije i uopšte nisu svesni kakvu lepotu i autentičnost neke zemlje ispuste zbog svoje "plave krvi". Zanimljiva iskustva pre mogu da se steknu u manjim gradovima, pa evo i liste tih… sporednih fenomenalnih destinacija za sve putnike snobove… 

1. Porto
Lisabon, samo se bruji o Lisabonu… E, pa Porto je jedan od najjeftinijih gradova zapadne Evrope, ali uopšte ne zaostaje po lepoti od Lisabona ili npr. Algarve. Nekada zapuštena, obala Porta je sada veoma šik: divno okrečene zgrade, široki bulevari, privlačna luka. Uz tradicionalnu portugalsku kuhinju, lokalno pivo i jeftinoću – ludi ste ako kažete "Portugal" a mislite samo na "Lisabon"!

2. Drezden
Nije samo Berlin kul grad u Nemačkoj. Drezden je šareniji i kompaktniji, a u prilog ovom gradu govori i činjenica da su ga, zbog jeftinog iznajmljivanja stanova, naselili mnogi nemački, pa i evropski umetnici. Stari deo grada grca u baroknoj arhitekturi, avangardnim zgradama i muzejima svetske klase. Pored toga što se u ovom gradu kultura veoma brzo razvija, i noćni život je – posle Berlina – najburniji u Nemačkoj.

3. Salamanka
Samo vi idite u Barselonu ili Madrid. Mi ćemo u Salamanku, jer ovaj studentski grad ima srednjovekovni šarm i, ako ništa drugo, jedan od najvećih trgova u Španiji. Najprestižniji univerzitet je u ovom gradu, a za studentariju ima svega i svačega: barova, kafića, diskoteka, restorana, zabave, kulturnih stecišta, zaista svega!

4. Verona
Grad Romea i Julije je izuzetno romantičan "city break" tokom cele godine. Mirnija od Rima, Verona je spoj starog i novog, istorijske arhitekture, amfiteatara, tradicionalne opere na jednoj strani i moderno dizajniranih butika i restorana na drugoj. Ne propustite Julijinu kuću sa čuvenim (ali lažnim) balkonom.

Marsej (flickr/marcovdz)

5. Marsej
Iako ga retko ko svrstava u najbolje evropske gradove, Marsej više sigurno nije leglo kriminala kao nekada. Postao je izuzetno sofisticiran, a kad drugi najveći francuski grad postaće Evropska prestonica kulture 2013. godine, iako ima strašne rivale: Bordo, Lion i Tuluz. Grad sa mediteranskom klimom ima divne obale, žive ulice i alžirske bazare. U blizini je ostrvo koje je ostalo upamćeno po tvrđavi iz romana "Grof Monte Kristo".

6. Orhus
Tri engleske reči najbolje opisuju danski grad: "trendy", "arty", "youthful". Zahvaljujući veoma aktivnoj studentskoj populaciji i jakoj umetničkoj sceni, standard ovog grada je poslednjih decenija na visokom nivou. Latinski kvart i glavna promenada sa brojnim barovima, restoranima i kafićima, nezaobilazni su delovi grada. Jedna od najvećih turističkih atrakcija, najveće danske luke, jeste Stari grad. To je, u stvari, skup starih zgrada napravljenih po uzoru na kuće iz danske istorije koje se nalaze širom zemlje. Eto, ne morate da krstarite po celoj Danskoj – dođite u Orhus!

7. Talin
O ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture naveliko se priča i piše. Stari deo grada… Centar sa odličnim radnjama i barovima… Neverovatno ljubazni domaćini… Samo se potrudite da izbegnete letnje mesece jer najavljuju neopisivu gužvu zbog superjeftinog piva…

Utreht (flickr/josef.stuefer)

8. Utreht
Amsterdam je svakako najpriznatiji, ali legendarni Utreht je savršen za otkrivanje novog ukusa Holandije. Najstariji je grad ove zemlje, poznat po srednjovekovnom delu, ima veliki broj prodavnica i barova, ali i festivala – daleko su poznati džez i filmski festivali. Najveći holandski univerzitet je takođe u ovom gradu, ali i jedan od najlepših dvoraca u Evropi (Kasteel De Haar).

9. Bat
Sigurno najnepoznatiji evropski grad na ovoj listi piše se na engleskom isto kao i kupatilo (Bath). Čudan je, atraktivan gradić, sa rimskim kupatilima i zgradama koje su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Boemski vazduh prijaće svakoj duši, kao i predivna arhitektura svakom oku. Neizostavni su i restorani koje često posećuju pripadnici engleske kraljevske porodice.

Varšava (flickr/Blazej Mrozinski)

10. Varšava
Ovde nešto nije u redu?! Svi hrle u Krakov, a šta je sa poljskom prestonicom?! Brzo se razvija, eto šta je! Besprekorno očuvan stari grad, jevrejski geto i zatvor Pavijak dirnuće vam srce i uzdrmati. Varšava nudi mnogo muzičkih manifestacija, pozorišnih predstava i drugih događaja iz sveta umetnosti. Noćni život je bez premca u Poljskoj. Obavezno se slikajte ispred Zamka kulture i nauke koji je najviša građevina u gradu (234 m).
Izvor: Globalgrasshopper