Više od 40.000 turista putovaće u banje i planine tokom praznika. Smeštajni kapaciteti po Srbiji, uglavnom, popunjeni.

Prvomajski praznici napuniće hotele i privatni smeštaj na planinama i u banjama u Srbiji, ali, nažalost, i zakrčiti puteve. Jer, procene pokazuju da će između 40.000 i 50.000 gostiju boraviti na Zlatiboru, u Vrnjačkoj, Prolom i Lukovskoj banji. 

Već u petak popodne očekuje se da će kolone vozila otežati saobraćaj na putu od Horgoša, preko Subotice i Novog Sada, do Beograda, na Ibarskoj magistrali i autoputu ka Zagrebu.

– Pojačan saobraćaj očekujemo na graničnim prelazima, jer biće mnogo onih koji odlaze u inostranstvo na odmor, ali i onih koji dolaze ovamo za praznike – kaže Zorana Bilibajkić iz AMSS. – Tokom Vaskrsa, opterećenje je bilo na mađarskoj granici gde se čekalo i do tri sata. Zato, procenjujemo da će otežano biti i ovog puta, kao i na prelazima ka Hrvatskoj i Makedoniji.

Ali, baš zbog gužve u saobraćaju, ugostitelji se nadaju većem poslu. Prema rečima Darka Đurovića, direktora Turističke organizacije Zlatibor, tokom vaskršnjih praznika ovom planinom šetalo je oko 15.000 gostiju, a većina je bila smeštena u hotelima i privatnom smeštaju.

– Za 1. maj očekujemo 20.000 gostiju, jer će doći i izletnici na prvomajski uranak, a tada se održava i Prvi sajam cveća na Kraljevom trgu – kaže Đurović. Tokom vaskršnjih praznika, mladi bračni parovi sa decom „okupirali" su i Prolom i Lukovsku banju.

– U hotelima je bilo popunjeno svih 700 kreveta, a sve je zauzeto i za 1. maj kada sve goste vodimo na prvomajski uranak u Đavolju varoš – kaže Zlatko Veljović, direktor hotela „Radan".

Više od 12.000 gostiju, prijavljenih i ilegalnih, boravilo je u Vrnjačkoj Banji tokom Vaskrsa, pa u tamošnjoj turističkoj organizaciji očekuju da će gužve biti i za 1. maj.

Cene dnevnog smeštaja
Zlatibor polupansion 1.800 din.
Vrnjačka Banja polupansion 1.400-3.500 din.
Prolom banja pun pansion 2.300 din.
Izvor: Novosti