Hotelska industrija u svetu je u ekspanziji, a u Srbiji se hoteli zatvaraju i zbog toga je neophodno podići kvalitet hotelskih domaćinstva, koji sada nije zadovoljajavajući, zaključeno je na sednici u Privrednoj komori Srbije (PKS) u Beogradu.

Predsednica Grupacije menadžera hotelskih domaćinstava Vera Borovčanin ukazala je da većina novih vlasnika i menadžera hotela pokušava da privuče goste snižavanjem cena, a zanemaruje značaj hotelskog domaćinstva. S druge strane većina gostiju, naročito stranaca, ima primedbe na higijenu i neobučenost hotelskih domaćinstava.

Učesnici sastanka su konstatovali da domaći hoteli propadaju ili posluju na ivici rentabilnosti jer međusobno ne sarađuju i ne ulažu u kvalitetan kadar.

Tako je dogovoreno da direktori i menadžeri hotela treba da omoguće bolju edukaciju hotelskih domaćica, kao i da je neophodno organizovati trening centar, budući da u školskom sistemu Srbije ne postoji zanimanje sobarica. Takođe, predloženo je da bude pokrenuta inicijativa da u školama koje već obrazuju turističke i ugostiteljske radnike, bude uveden predmet ili odsek za hotelsko domaćinstvo.

Na sastanku su navedeni pozitivni primeri škole u Čajetini, koja ima sistem organizovan u vidu blok nastave sa znatnim udelom praktične, u odnosu na teoretsku, kao i Visoke zdravstvene škole u Zemunu koja ima dobro postavljenu specijalizaciju za hotelsko domaćinstvo.
Izvor: B92