U pravljenju najvećeg špricera za Ginisovu knjigu rekorda, predstojećeg vikenda u Knjaževcu, takmičiće se ljubitelji vina iz Srbije, Bugarske i Makedonije.

Na Špricer festu, uz mnogobrojna kulturna dešavanja, osim enologa, predstaviće se i gastronomi sa lokalnim specijalitetima.

Predstojećeg vikenda, 15. i 16. aprila, Dom kulture u Knjaževcu biće domaćin \"Špricer festa\", prve međunarodne manifestacije posvećene špriceru i tradicionalnim jelima i kulturi. Kako je danas u Zaječaru najavio predsednik Organizacionog odbora Ivan Svetozarević, osim takmičenja u brzom pravljenju i brzom ispijanju špricera za žene i muškarce, najznačajnije takmičenje održaće se u petak u 13 sati.

Na ovoj smotri predstaviće se lokalni proizvođači vina i kulinari sa specijalitetima knjaževačkog kraja, među kojima domaćini posebno ističu podrobicu i prepržoj. Kao gosti, nastupiće i pobednici \"Kobasicijade\" iz Turije i \"Štrudlijade\" iz Novog Miloševa. Organizatori \"Špricer festa\" predvideli su i koncert najlepših vinskih pesama, izložbu fotografija o vinu kao i filmski maraton u kome će biti prikazan i film o vinu.

Takođe, planirana je i modna revija koju su pripremili članovi knjaževačkog Udruženja za negovanje tradicije \"Izvor\" i okrugli sto na temu \"Špricer ili čisto\" i \"Ocenjivanje vina\".

Zanimljivo je da su organizatori na ovoj manifestaciji zabranili upotrebu piva i koka kole, umesto koje će biti služeno staro piće \"klaker\". Organizator je udruženje \"Manifesto\", a zlatni sponzor \"Rubin\" iz Kruševca.

Uz sve to predviđena je i prodaja loklalnih brendova po fabričkim cenama – poznatih knjaževačkih košulja, eksluzivnog donjeg veša, najboljih vina po podrumskim cenama, etno odeće i suvenira.

Ulaznica košta 100 dinara, a za decu do 10 godina, ulazak je besplatan.
Izvor: B92