Ako ste već prokrstarili po najznačajnijim evropskim gradovima, kao što su Pariz, Rim i Madrid, portal Lonely Planet ima šest novih predloga za kraća putovanja…

Herez de la Frontera – Gradska katedrala (flickr Willtron)

Herez de la Frontera – Španija
Gradić u Andaluziji poznat je po šeriju, konjima i flamenku. Da objasnimo: (3) svakog februara po dve nedelje traje flamenko festival. (2) U Herezu, "gradu na granici", nalazi se svetski poznata kraljevsko-andaluzijska škola jahanja. (1) Što se tiče šerija, posle hodanja po šetalištima oivičenim drvećem narandže, poželećete da probate i originalni šeri.

Naime, ovaj grad Arapi zovu Šeriš, pa odatle i naziv za vino koje nastaje od vrsta grožđa koja rastu samo na ovom području (Palomino, Pedro Himenez i Muskat). Da pomenemo da na uvek aktuelnim degustacijama po vinarijama Hereza obavezno probate oloroso, ali i da se fotkate pored radova Goje i Velaskeza.

Ljvov – Ukrajina
Da li je dovoljno da napišemo da je stari deo Ljvova ili Lavova na listi Uneskove svetske kulturne baštine? Da li je dovoljno da napišemo da se stanovnici ovog grada hvale da im je grad ponajmanje sovjetski od svih bivših sovjetskih gradova? Ako nije, onda ćemo da dodamo da je ceo Ljvov, kako kažu mnogi istoričari umetnosti, "muzej na otvorenom".

Noćni život iznenađujuće je dobar, kafići su nestvarno šarmantni, pivska ponuda je visokom nivou, a tokom leta nije previše toplo. Ovaj grad je odlična alternativa Pragu ili Krakovu.

Dinar u Bretanji (flickr Jean-Louis Vandevivère)

Dinar – Francuska
Od Čerčila do Alfreda Hičkoka uživali su u ovom kutku Bretanje. Predivnim vilama, šetalištima, božanstvenim plažama, mesečina daje potpuno novi šmek. Pikaso je skoro svako leto provodio u mirnom gradiću, pa je na nekim radovima ostala zabeležena specifična atmosfera. Ko ne proba riblje specijalitete, pogotovo bakaralara pečenog u slanini sa parmezanom, kao da nije ni bio ovde.

Akurejri – Island
Na ostrvu punom prirodnih lepota, jedan gradić potpuno drži do sebe i prosto zove u svoje okrilje. Iako smešten na obalama fjorda a okružen planinskim snežnim vrhovima, Akurejri je prava konkurencija Rejkjaviku. Kafići i barovi kao da su pariski: danju se služe odlična peciva i kafa, a noću se transformišu u žive restorane i idealna stecišta mladih.

Tokom letnjih noći (kad sunce odbija da zađe), glavna (ali skuplja) zabava je ponoćna partija golfa na lokalnom terenčetu.

Roterdam (flickr aigle_dore)

Roterdam – Holandija
Zadivljujuća arhitektura je glavni razlog da dođete na ušće Rajne u Severno more. Da je Roterdam dom umetnosti potvrdiće vam i više od četrdeset muzeja i galerija. Akcenat stavljamo na zbirku radova starih holandskih muzeja i očaravajuće krilo nadrealizma u Muzeju Boijmans van Beuningen (ukupno 120.000 eksponata).

Što se tiče veoma aktivnog noćnog života – strahopoštovanje izazova bar "Locus Publicus": uzmete meni i izaberete jedno od oko dve stotine piva. Jedno??? Ha, ha!

Peruđa – Italija
Grad renesanse u srcu Umbrije, jednog od najlepših italijanskih regiona, može samo da vas natera da se nikada ne vratite u vaše rodno mesto. Intrigantan spoj srednjovekovne arhitekture i moderne kulturne scene, sa zadivljujućom umetničkim radovima na otvorenom i muzejima svetske klase, čine da se zaljubite u Peruđu na prvi pogled. Ako ste za šetnju, nekoliko kilometara od grada protiče čuveni Tibar.

Obavezno posetite Galeriju "Nazionale dell’Umbria". Fotografisanje: katedrala svetog Lorenca, Velika fontana, Etrurski bunar, Etrurski luk, Palata dei Priori i crkva svetog Petra. Posetite neko od pozorišta na otvorenom i – popijte espreso. Ovo je još jedan italijanski grad sa odličnom restoranskom ponudom čak i van turističke sezone.
Izvor: Lonely Planet (prevod: N. M.)