Saudijska kraljevska porodica najavila je planove za izgradnju najvišeg objekta na svetu koji će dostići visinu od 1,6 kilometara. U “Kingdom taueru” (Kraljevski toranj) biće smešteni hoteli, kancelarije, luksuzni apartmani i šoping centar.

Zgrada će biti dvostruko viša od trenutno najvišeg oblakodera "Burdž Kalifa" u Dubaiju i čak pet puta viša od "Šarda", najvišeg arhitektonskog objekta u Britaniji. Da biste liftom stigli da vrha zgrade u koju će biti uloženo oko 13,5 milijardi evra, biće vam potrebno čak 12 minuta.

Objekat će imati unutrašnju površinu od 12 miliona kubnih metara – čak 12 puta veću nego "Uan Kanada skver" u londonskom poslovnom kompleksu "Kanari Vorf".

Izgradnju će finansirati "Kingdom holding kompanija" u vlasništvu saudijske kraljevske porodice. Građevinska kompanija "Emar", koja je sagradila "Burdž", navodno je pobedila na konkursu za izgradnju "Kingdom tauera", koji će biti podignut u okolini luke Džeda na Crvenom moru. Zgrada će biti centralni objekat u novom gradu od 80.000 stanovnika.
Izvor: 24sata