Proslavljeni britanski pisac indijskog porekla Salman Ruždi, pristao je da za goste jednog luksuznog hotela u Njujorku izabere 13 dela američke književnosti.

Sobe hotela "Standard" na Menhetnu, već su opremljene televizorima visoke definicije i iPod dokovima, ali u njima nema ničega što bi moglo da zadovolji goste željne dobre knjige. 

Od naredne sedmice, gosti će u svojoj sobi naći primerak jedne od trinaest knjiga u izboru slavnog pisca. Odluka hotelske uprave da podstakne čitanje među svojim gostima poklapa se sa održavanjem PEN Festivala međunarodne literature "Glasovi sveta".

"Knjige će biti na noćnim stolovima sve dok ne nestanu", kazao je Laslo Jakab Orsos, direktor Festivala.

Knjige koje će se naći u sobama "Standarda" biće stara izdanja, poklon organizacije Housing Works koja pomaže osobama koje boluju od side i beskućnicima.

Salman Ruždi je ovogodišnji predsednik PEN Festivala koji se održava u Njujorku od 25. aprila do 1. maja, uz učešće više od 100 pisaca iz 40 zemalja.

Među knjigama koje je Ruždi izabrao su uglavnom klasici, poput zbirke pesama "Vlati trave" Volta Vitmena i "Buka i bes", Vilijama Foknera, ali i nekoliko savremenijih dela kao što je roman "Neverovatne avanture Kavalijera i Kleja" Majkla Čabona.

Na Ruždijevoj listi knjiga su joši "Veliki Getsbi" Skota Fidžeralda, "Humboltov dar" Soula Beloua i "Portnojeva žalopoljka" Filipa Rota.
Izvor: Mondo