Od severa ka jugu – Nekada važna trgovačka ruta, a danas put koji vodi kroz bogatu istoriju i tradiciju zemlje… Kao iz bajke – Dvorci Nojšvajnštajn i Linderhof su deo impozantne zaostavštine kralja Ludviga II.

Put „romantična Nemačka" ide srednjovekovnom rutom kojom se prevozila roba sa severa na jug i koja povezuje velike i značajne gradove srednjovekovne Nemačke. Danas je ovo put koji vodi kroz predivne krajolike, slikovita bavarska sela, očaravajuću prirodu, istorijski značajne gradove kao što su Vircburg i Augzburg, dobro očuvane srednjovekovne gradove od kojih se ističe Rotenburg, bajkovite dvorce „Nojšvanštajn" i „Linderhof", a pre svega kroz bogatu istoriju i tradiciju Nemačke.

Augzburg – univerzitetski grad star više od 2.000 godina i biser nemačke renesanse i baroka. Augzburg je drugi najstariji grad u Nemačkoj, posle Trira. Augzburg je u 16. veku bio najznačajnija finansijska metropola Evrope zahvaljujući poslovnosti i ogromnom bogatstvu porodice Jakoba Fugera.

Obilazak obuhvata razgledanje Augzburške katedrale koja svojom veličinom ostavlja veličanstven utisak (dužine 113 m, širine 40 m, sa jednim od tornjeva visine 62 m), četvrti Fugerai – jedna od najvećih znamenitosti grada izgrađena između 1514 i 1523. po zamisli bogataša Jakoba Fugera, namenjena siromašnom stanovnicima Augsburga; Maksimilijanštrase – ulica sa plemićkim palatama u kojoj je živeo Hercog Ludvig, brat austrijske carice Elizabete, poznatije pod nadimkom Sisi. Uz Salzburg i Beč, Augzburg je treći Mocartov grad, pošto je njegov otac Leopold tu rođen.

Minhen – glavni grad nemačke pokrajine Bavarske. Po broju stanovnika Minhen je posle Berlina i Hamburga treći grad po veličini u Nemačkoj. Jedan je od najvećih i najrazvijenijih centara umetnosti i nauke. Grad je sagrađen na reci Isar i obroncima Alpa. Minhen je oduvek bio administrativno i versko središte Bavarske, a niz posebnosti čine ga jednim od istaknutijih nemačkih istorijskih i kulturnih gradova.

Treba videti: Marijenplac, žilu kucavicu Minhena kojim dominira gradska kuća (Rathaus) sagrađena u neogotskom stilu, staru zgradu opštine pretvorenu u Muzej igračaka, crkvu Sv. Petra, Bogorodičinu crkvu – zaštitni znak grada čije se dve kule izdižu 99 metara u visinu. Crkva je poznata i kao grobno mesto svih Bavarskih vladara. Tu je i „Pinakoteka", jedna od najznačajnijih i najstarijih galerija slika na svetu. U okolini je dvorac „Nimferburg", letnja kraljevska rezidencija. Kralj Ludvig II, koji je vladao Bavarskom od 1825. do 1848, rođen je u ovom dvorcu, a poznat je kao vladar čije su najveće strasti bili znanje i lepota. Gradio je palate, dvorce, univerzitete, a učestvovao je i u finansiranju čuvene „Pinakoteke".

Frankfurt na Majni (foto: Wikipedia)

Frankfurt – iako tek peti po veličini grad u Nemačkoj, najvažnije je nemačko trgovačko središte, kulturni i književni centar i jedna od najbogatijih evropskih metropola. Nekadašnja carska prestonica danas je svetska kulturna i privredna metropola. U Frankfurtu treba videti glavni trg Marketplac, katedralu Sv. Bartolomeja, Gradsku skupštinu, crkvu Sv. Pavla, staru Operu, crkvu Sv. Katarine, Glavnu stražarnicu, Geteovu rodnu kuću, crkvu Frauenfridenskirše, zgradu berze, kip i vodoskok frau Raušer Brunen, četvrt Bornhajm i ulicu Berger, Srebrni toranj, Centralni toranj…

Vircburg – dobro očuvani, barokni grad na reci Majni danas je važan trgovački i poljoprivredni centar severozapadne Bavarske, u kome uzgoj vinove loze i proizvodnja vina i piva zauzimaju važno mesto. Od znamenitosti treba obići romanesknu katedralu, restauriranu posle Drugog svetskog rata tokom kog je pretrpela velika oštećenja, i Marijenberg – rezidenciju episkopa od 13. do 18. veka, sada muzej u kome je pohranjena značajna kolekcija skulptura poznatog nemačkom renesansnog skulptora Tilmana Remenšnajdera.

Nojšvanštajn – bajkovit dvorac podignut je prema zamislima i na zahtev Ludviga II. Sagrađen je na impozantnoj steni i jedan je od poznatijih dvoraca Nemačke.

Linderhof (foto: Wikipedia)

Linderhof – dvorac okružen prekrasnim parkovima, terasama, fontanama i paviljonima, izgrađen je u razdoblju između 1870. i 1878. i bio je omiljeno prebivalište kralja Ludviga II. Jedna od atrakcija je prirodan potok, čiju je tekuću ledenu vodu kralj Ludvig II koristio kao klima-uređaj za vreme sparnih dana. Još jedna od atrakcija dvorca je dvorana ogledala. Najveća prostorija je zlatna spavaća soba od 100 kvadratnih metara, a na ukrašavanje dvorca potrošeno je više od osam kilograma zlata.

Rotenburg – grad leži na reci Tauber i na rubu parka prirode „Frankenhoe". Današnji Rotenburg poznat je po dobro očuvanom starom gradu iz srednjeg veka. Zbog lepote arhitekture postao je prototip svih nemačkih gradova. Dragulj srednjeg veka zapravo je gradić okružen zidinama sa mnoštvom uskih, kamenom popločanih ulica i zgradama sa tipičnim drvenim ukrasima na fasadama. U starom jezgru je Gradska skupština na bajkovitom trgu sa dobro restauriranim srednjovekovnim kućama i crkva Jakobskirše poznata po oltaru izrađenom od drveta, značajnom umetničkom delu skulptora Tilmana Remenšnajdera.
Izvor: Press