Udruženje srpkih veslača TID-organizovaće međunarodnu Dirinsko-savsko-dunavsku kajak i kanu regatu – Memorijal “Vitomir Dizdarević-admiral Kuk” od 29. aprila do 7. maja.

Dejan Jovanović iz Kajakaškog saveza Srbije rekao je da će veslačka regata biti održana na relaciji od Višegrada do Beograda i da će imati turistički, sportski i rekreativni karakter.

Regata kreće iz Višegrada u Republici Srpskoj, a ispred brane na Perućcu prelazi u Srbiju, a zatim se Drinom vesla kroz dva jezera, dužine oko 70 kilometara. Gosti će u Višegradu biti smešteni u Sportskom centru ”Ušće”, a imaće na raspolaganju i etno kamp u Starom brodu.

Posle kretanja regate i prolaska granične kontrole, regata će izaći na desnu obalu, pre brane, ispred hotela „Jezero” u Perućcu, gde će prenoćiti. Regata će zatim nastaviti do Ljubovije, gde će je dočekati predstavnici lokalne turistčke organizacije i klubova. Učesnici će poći i na popodnevni izlet do manastira Soko Grad udaljenog 12 kilometara.

Sledeće mesto u koje će pristati je Mali Zvornik, gde zainteresovani mogu da posete najstariju hidro-elektranu u Srbiji. Posle kraćeg zadržavanja kod Pavlovića ćuprije, regata nastavlja do Sremske Mitrovice, gde će učesnicima biti omogućena poseta koloniji dabrova u rezervatu prirode „Zasavica”, kao i arheološkim iskopinama iz rimskog perioda u centru grada. Sledeća stanica je Šabac, zatim Povo ili Zbrežje, gde će se prenoćiti pa se nastavlja prema Beogradu.

Završetak plovidbe biće na Dunavu, kod sportskog centra „Milan Muškatirović". Pre starta regate, biće određene vođe nacionalnih grupa preko kojih će organizatori ostvarivati komunikaciju, a svi učesnici dobiće mapu reka, program dešavanja, majicu i nalepnicu regate. Učesnici se mogu priključiti na usputnim etapama, a takođe i isključiti pre cilja, u dogovoru sa organizatorom.

Jovanović je rekao da je broj učesnika, zbog smeštajnih kapaciteta i kompaktnosti grupe, ograničen na 70 osoba, dodajući da su zbog pribavljanja dozvola za održavanje regate, učesnici dužni da svoje prijave sa ličnim podacima dostave organizatoru najkasnije osam dana.
Izvor: B92