Platon, Mor i Kampanela nemaju nikakve veze sa Diznijem. Dok su čuveni filozofi samo zamišljali idealnu državu, Dizni je uspeo da je napravi – 1955. u Los Anđelesu. Taj Diznilend koštao je 17 miliona dolara i bio je mnogo skromniji od onoga u koji danas rado dolaze turisti.

Svako ko je posetio ovu ‘zemlju’ reći će da je zaista bio u bajci. Međutim, ondašnji novinari nisu bili oduševljeni. Štaviše, negativne kritike pretile su da osujete Diznija u njegovoj nameri. Međutim, iako neslavni početak nije predvideo sjajnu budućnost do danas su izgrađena još tri Diznilenda i to na Floridi, u Tokiju i Parizu. 

Nama najbliži, francuski Diznilend, nalazi se u predgrađu Pariza na oko pola sata vožnje vozom od centra grada. Evropska zemlja bajki sastoji se iz dve ‘republike’, odnosno od Diznilend parka i Diznijevog studija, piše "Politika".

Kako se ne biste našli u zemlji čuda poput Alise, najbolje je na samom startu uzeti u ruku mapu. Ona će svakog gosta najsigurnije sprovesti od glavne ulice, koja je pokrivena pločicama na kojima je urezana Mikijeva silueta i imena posetilaca, do željenog mesta. Sasvim slučajno, potpisnik ovih redovao nagazio je na onu pločicu u čije je središte bilo ugravirano ime izvesnog Milorada iz Beograda.

Prvo zdanje na koje posetilac nailazi je čuveni hotel. Oni koji su tamo odseli svedoče da ja svaka soba uređena po motivima iz bajki, a da ih je tokom doručka uveseljavala mnogobrojna Diznijeva družina. U istoj ulici u kojoj je hotel nalaze se kućice nalik onima iz crtanih filmova. U njima su smeštene prodavnice suvenira, poslastičarnice, restorani i kafei. Naravno, i u njima je sve u znaku najpoznatijeg miša na svetu.

Ono što je Las Vegas za Ameriku, to je Diznijev park za Diznilend – zemlja zabave! I u njoj znatiželjnik može da prošeta kroz četiri najrazličitija grada: Zemlja avanture, Zemlja mašte, Zemlja budućnosti (izvan granica) i Zemlja istraživača..

Najmlađima svakako je najzanimljiviji Grad mašte. Ovo je bez sumnje najsrećnije mesto u Diznilendu, u njemu su oživljene bajke po kojima su snimljeni Diznijevi klasični crtani filmovi. Njeni stanovnici su Zvončica, Petar Pan, Alisa… Od znamenitosti ovog grada izdvajaju se dvorac Uspavane lepotice i dvorište Alise, a umesto taksijem turisti se mogu provozati u džinovskim šoljama za čaj.

Oni koji vole ozbiljnije priče avanturu će pronaći u Gradu istraživača. Tu se može proći putem Indijane Džons ili pogledati koliko su blaga oteli pirati sa Kariba.

Neustrašivi svoju hrabrost mogu da testiraju u Kući straha. Ona se nalazi na Divljem zapadu. Tamo se turisti mogu provozati ‘propadajućim’ liftom, a onda krenuti u vožnju u kojoj će videti kako klavir sam svira, kako se kostur pomera bez ijednog mišića… Jedna od najuzbudljivijih avantura ove zemlje je vožnja po Planini gromova. Ukoliko ovo za posetioca bude veliki zalogaj i noge počnu da mu klecaju može da se odmori vozeći se parobrodom po jezercetu.

Prelaz iz prošlosti u budućnost za nekoliko metara moguć je u Zemlji istraživača. Najpoznatija avantura zove se Svemirska planina i tokom Misije 2 – tako se neverovatnom brzinom čovek vine u zvezde i vrati nazad. U sastavu parka nalaze se vozići, začarana Snežanina šuma, zamak iz bajke, letelice, svemirski brodovi, gusarske pećine…

Druga ‘republika’, odnosno Diznijev studio, je manja i u njoj su sve vožnje vezane za igrane filmove. Takođe, tu se nalazi i bioskop, u kome će vam tokom projekcije filma protrčati miševi preko nogu. Naravno – kobajagi.

Istina, na ulasku u većinu zabavnih celina posetilac mora da stane u red, ali dovoljno je reći da vredi svaki minut čekanja.A u obe republike igraju se ulične predstave u kojima uveče glavnom ulicom prolazipovorka Diznijevih junaka.
Ulaz u Diznilend staje 40 evra. Kafa, hrana i piće skuplji su skoro duplo više nego na drugim mestima u Parizu. Suveniri poput kačketa sa Šiljinim likom ili šeširi pirata sa Kariba mogu se pazariti za 15 evra, a čaše sa Diznijevim junacima za četiri evra.

I tako je, bez mnogo filozofije Volt Dizni stvorio najsavršeniju državu na čijem čelu nije ni kralj ni vojnik, nego – miš. Miki Maus.
Izvor: Vesti-online