Britanski “Telegraf” čitaocima preporučuje pet mesta u Dubrovniku, koje ako ne posete kao da nisu ni bili u prelepom hrvatskom gradu.

Pogled sa Srđa

Brdo Srđ
Ukoliko se popnete na 413 metara nadmorske visine iznad Dubrovnika, videćete fenomenalnu panoramu grada i okoline a izvesno je da ćete se i zaljubiti u grad. Ukoliko pešačite (a isplati se!), staza do vrha Srđa je iscrpljujuća i traje oko sat i po, pa obavezno nosite vodu. Naravno, žičarom stižete za tri minuta, ali zadovoljstvo košta 10 evra. 

Plaža Banje
Najpoznatija i najpopularnija plaža Dubrovnika nalazi se u blizini Starog grada, između hotela "Excelsior" i "Lazareta". Naravno, tu su i kafe bar i restoran. Plaža je šljunkovita, a u ponudi su svi mogući sadržaji koji mogu da se upražnjavaju na plaži. Seks – kažnjiv!

Trg Luža
Mesto susreta, ključna tačka za sve turiste. Na ovom trgu smeštena je istorija Dubrovnika – palata Sponza, Gradski zvonik, crkva, a u trg se "uliva" Stradun. Na Trgu Luža održava se i Dubrovački letnji festival, ali i druge manifestacije.

Stradun (flickr ercetumerk)

Stradun
Najpoznatija gradska ulica, od ulaza u grad kroz vrata od Pila do Trga Luža, glavno je odličje Dubrovnika. Mnoštvo prodavnica, kafića, restorana. Placa, kako je još zovu, datira još iz 1468. godine, nekada je bio močvarni predeo a danas je popločana kamenim blokovima. Po nekim anketama, proslava Nove godine na Stradunu nalazi se među deset najboljih u svetu.

Gundulićeva poljana
Divan način na započnete dan biće ako posetite pijacu na Gundulićevom trgu. Pored voća, povrća i cveća, ovde svoje tvorevine prodaju majstori starih zanata u izuzetno prijateljskom okruženju. Kad ste već na ovom mestu, ne možete da promašite statuu možda i najpoznatijeg Dubrovčanina – pesnika Ivana Gundulića.
Izvor: telegraph.co.uk