U petak, 29. aprila, predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Republike Grčke Karolos Papuljas svečano će otvoriti rekonstruisanu Kulu Nebojšu. Otvaranju na Donjem gradu Beogradske tvrđave prisustvovaće i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ambasador Grčke Dimostenis Stoidis i brojne druge zvanice.

Prvi nivo kule predstavlja period kada je ona kao tamnica prestavljala ,,mračni simbol Beograda". Drugi nivo posvećen je grčkom pesniku i revolucionaru Rigi od Fere , koji je bio utamničen i stradao u Kuli Nebojši. Prvi srpski ustanak i nastanak moderne srpske države početkom 19. veka predstavljen je na trećem nivou izložbe.

Na poslednjem nivou Kule Nebojše predstavljena je istorija Beograda koji je od tvrđave Osmanskog carstva tokom prvih decenija 19. veka postao prestonica vazalne Kneževine Srbije.

Posetioci mogu videti i delove prvog srpskog filma o Karađorđu, koji je prvi put prikazan 1911. godine. Stalnu izložbenu postavku na četiri nivoa u Kuli Nebojši zainteresovani će moći da pogledaju svakog dana od 10.00 do 18.00, a cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara.
Izvor: Gledaj napred