Ako biste ovaj Uskrs da provedete na nekom lepom, toplom i fensi mestu, predlažemo Opatiju. Nalazi se 580 kilometara od Beograda, a autoput do srca Kvarnera je kao pista.

Opatija nije velika: glavna ulica i u njoj hoteli sa četiri zvezdice, nekoliko paralelnih ulica sa prelepim privatni vilama, letnja pozornica, šetalište uz more, zeleni parkovi i to je sve. Međutim, to je dovoljno da se opustite i zabavite.

Magnolije i kamelije iz Japana, palme iz Španije, restorani sa svežom ribom i vrhunskim vinima, kafići sa italijanskim kapućinom… samo su deo ponude koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ovo letovalište u srcu Kvarnera, samo 25 kilometara od Rijeke, oduvek je bilo sinonim za otmenost i luksuz. Još u 19. veku tamo su odlazili na "sunce i jod" bogati Evropljani, pre svih, Italijani. U vreme socijalizma, Opatija je bila meka više srednje klase bivše Jugoslavije, a danas rivom gospođe šetaju svoje male pse, a mladi bračni parovi, "skockani" po poslednjoj modi, bebe i decu.

U Beogradu kažu da je Opatija idealno mesto i za ljubavnike koji moraju da se kriju. Znate ko su oni.

U svakom slučaju, romantika i "fenseraj" Opatiji ne manjka ni danas. Tamo se odlazi i leti i zimi, i kada cveta magnolija, i kada "puše" vetar. Plaža nema mnogo, ali zato svaki hotel ima bazen, otvoren ili zatvoren, a u poslednje vreme u ponudi su i velnes i spa sadržaji, tako da je hedonizam zagarantovan.

Istorija ovaj gradić dovodi u vezu sa svetim Jakovom koji je tu imao svoju opatiju u 15. veku. Oni koji bi danas da osete duh starih vremena, ne smeju da zaobiđu postavku Muzeja turizma u vili Anđelini koja je sagrađena 1844. godine.

Takođe, ne prepustite večeru uz sveće i violine u hotelu "Kvarner", koji je počeo da se zida 1822. godine. To je najstariji hotel na Jadranskom primorju, ali je ostao netaknut tako da gosti iz celog sveta uživaju u autentičnom enterijeru i šarmu buržoazije u kom su se nekada šepurili austrougarski carevi, ali i Džejms Džojs i Tito.

Ali, požurite ako želite sve to da vidite ovog Uskrsa, čak i leta – Opatija nema mnogo smeštajnih kapaciteta.

"Svi hoteli i kreveti u privatnom smeštaju mogu da prime maksimum 4.000 turista, a iz Srbije je sve više gostiju. Dolaze nam neki stari, koji bi da obnove sećanja iz eks-jugoslovenskih dana, ali i novi, mladi, zaljubljeni parovi, sveže venčani…", kaže za Mondo recepcionarka hotela "Milenij".

Osim što treba na vreme da rezervišete sobu, treba da znate još nekoliko činjenica: Opatija nije mesto za pušače – nigde nije dozvoljeno zapaliti cigaretu, ali ni za vozače – mesta za parking nema mnogo. Takođe, Opatija nije ni za one sa "plitkim" džepom.

Ne odustajte – dođite barem na produženi vikend, ili napravite "fensi" pauzu na putu do nekog drugog mesta u kom ćete letovati.

I na kraju ono što je, možda, i najbitnije – sigurnost. Meštani Opatije kažu da su im svi gosti podjednako dragi, bez obzira na to odakle dolaze.
Izvor: Mondo