Od ove godine turističke agencije Kipra i Srbije dogovoriće čarter letove za tu ostrvsku zemlju, najavio je direktor Turističke organizacije Kipra Lefkos Filaktides.

Mediteransko ostrvo Kipar, najistočniju državu članicu Evropske unije, tokom prošle godine posetilo je oko 2,2 miliona stranih turista što je tri puta više od ukupnog broja stanovnika ove zemlje.

Filaktides je u intervjuu Tanjugu rekao da Kipar očekuje da će među njima ove sezone biti znatno više srpskih turista, a uveren je da će ih privući tradicionalna ljubaznost lokalnog stanovništva, zrela i razvijena turistička ponuda, kao i religijske veze, jer je jug Kipra prepun pravoslavnih crkava i hramova.

Atraktivnom destinacijom za turiste Kipar čini istorija koja ukazuje da su tragove u razvoju ove zemlje ostavile stare civilizacije unazad čak 10. 000 godina, što se najbolje vidi upravo u gradu Larnaki, gde se nalazi i najveći komercijalni aerodrom u zemlji, a sa kojim su i avioni srpskog "Jat ervejza" povezani direktnim linijama.

Osim starih Grka, Kipar su osvajali i Venecija, Rim, Vizantija, Turska, a bio je i britanska kolonija, što se vidi na prvi pogled – na Kipru vozi levom stranom.

Glavni grad trećeg po veličini mediteranskog ostrva, Nikozija, poslednja je podeljena evropska prestonica kroz koju prolazi takozvana ‘zelena linija’ koja razdvaja ostrvo na priznatu državu Republiku Kipar, u kojoj većinom žive grčki Kiprani i međunarodno nepriznatu Tursku republiku severni Kipar, koju nakon 1974. godine, osim turskih Kiprana, sve više naseljavaju i Turci iz Anadolije.

U Nikoziji, koja danas ukupno broji oko 300.000 stanovnika, veza između turskih i grčkih Kiprana kroz ‘tampon zonu’ i ‘zelenu liniju’, koju štite vojnici Ujedinjenih nacija, postoji samo na tri lokacije – u centru grada kroz najpoznatiju pešačku ulicu Ledra, zatim u blizini Ledra palate i na periferiji grada gde je granični prelaz za automobile.

Preplitanje različitih centara moći u kiparskoj prestonici odrazilo se i na kulturni život i tradicionalno nasleđe lokalnog stanovništva – uži centar grada opasan je visokim kamenim zidinama koje su u obliku zvezde napravili venecijanski osvajači u 15. veku.

Najveća i naprometnija ulica u gradu, u kojoj se ujedno nalaze i najskuplji butici i restorani, dobila je naziv po prvom predsedniku Kipra nakon oslobođenja od britanske vlasti, arhiepiskopu Makariosu.

U tradicionalnim restoranima, koji se otvaraju tek u popodnevnim satima, može se probati kiparska kafa – u drugim krajevima poznata i kao turska, grčka, odnosno srpska kafa.

Kiprani su poznati i po pravljenju tradicionalne poslatice ratluka, ali u domaće ostrvske kolače uvrstili su i baklavu, dok titulu najbolje domaće čokolade nosi "Ion!" od 200 grama.

Iako poznati po maloj proizvodnji robe i dobara i uvozno orjentisanoj ekonomiji, i Kiprani imaju domaće pivo "KEO" – na kome su se potrudili da na više jezika, između ostalog i na srpskom, napišu koje alkoholno piće je u pitanju.
Izvor: Mondo