Aerodrom “Nikola Tesla” uslužio je 530.000 putnika u prva tri meseca ove godine, što je 70.000 putnika više nego u prvom kvartalu 2010. godine, izjavio je generalni direktor beogradske vazdušne luke Velimir Radosavljević.

On je u podsetio da je protekla godina za beogradski aerodrom u poslovnom smislu bila do sada najuspešnija, a početak 2011. godine nagoveštava još bolje rezultate.

"Trenutno se rast obima saobraćaja odvija još ubrzanijim tempom. Tome najviše doprinose niskotarifne kompanije čiji udeo čini već oko 17 odsto ukupnog broja putnika koje imamo", kazao je Radosavljević.

"Aerodrom Nikola Tesla prošle godine je dobio nagradu za najveći broj novih aviokompanija u Evropi, a taj trend je nastavljen i ove godine", kazao je Radosavljević. On je dodao da su sada ponudu proširile i avio-kompanije sa kojima aerodrom već posluje, a da beogradski aerodrom postaje partner na duge staze.

Kao primer ove tvrdnje, Radosavljević je istakao najnoviju odluku austrijske niskotarifne aviokompanije "Niki" da na liniji Beograd-Beč udvostruči broj letova, prevashodno zbog potreba poslovnih putnika. Aviokompanija "Niki" će od kraja oktobra svakog radnog dana prvi let obavljati u jutarnjim, a drugi u večernjim časovima, kazao je Radosavljević. Austrijska aviokompanija trenutno leti iz Beograda u Beč jednom dnevno, radnim danima i nedeljom.

Novitet je i švajcarska aviokompanija Skaj vork (Sky Work), istakao je, koja će od 1. novembra početi da leti izmedju Beograda i švajcarske prestonice Berna. Radosavljević je kazao da je optimista kada je reč o skorom uspostavljanju direktnih letova iz Beograda do Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, mada je istakao da izražavanje interesovanja ili zahtevanje dozvole za letove ne znači da će oni nužno i biti realizovani.

Radosavljević je podsetio da je beogradski aerodrom početkom ove godine već snizio cene aerodromskih usluga za aviokompanije i dodao da postoji čvrsta namera da cene idu i dalje naniže, uz zadržavanje postojećeg kvaliteta. Generalni direktor beogradskog aerodroma je kao glavne investicione projekte naveo planirano proširivanje aerodromske zgrade, kao i dogradnju platforme "C" za parkiranje aviona.

"Radovi na pristanišnoj zgradi će započeti u drugoj polovini godine i obavljaće se u fazama, tako da neće biti ometanja saobraćaja na aerodromu. Tranzitna zona aerodromske zgrade nakon proširenja biće komfornija za putnike, sa više prostora za uslužne objekte, bescarinske prodavnice i druge sadržaje", rekao je on.

Radosavljević je kazao da će prilikom proširenja platforme biti betoniran prostor površine dva fudbalska terena, što će značajno proširiti prostor za parkiranje aviona. Aerodrom "Nikola Tesla" tokom prošle godine uslužio je 2,7 miliona putnika, što je 13,2 odsto više nego u 2009. godini.

Prema planu poslovanja za 2011. godinu beogradski aerodrom očekuje u ovoj godini povećanja broja putnika za 11 odsto i bruto dobit od 2,48 milijarde dinara, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.
Izvor: B92