Prag je idealna prolećna destinacija ako želite mini odmor tokom kog nećete potrošiti mnogo novca. Za manje 100 evra možete dobiti prevoz i smeštaj za nekoliko dana bilo da idete preko agencije, bilo u sopstvenoj režiji. Evo šta bi trebalo da posetite u Pragu i to bez posebnih troškova…

Trebalo bi da se dobro organizujetepre nego što pođete na to putešestvije. Znamenitosti je mnogo, a turističke ture obično obuhvate samo neke od njih. Mi vam predstavljamo one koje ne bi smeli da propustite a koje ne zahtevaju velike troškove. 

Karlov most (flickr/Jorge Lascar)

Karlov most (Karlův most)
Ovaj neobično lepa građevina premošćava reku Vltavu i centar je života u ovoj srednjoevropskoj prestonici. On je istovremeno i spona između starog i novog dela grada. Dekorisan je statuama i popularno je mesto za postavljanje malih štandova sa suvenirima.

Praški zamak (Pražsky hrad)
Za obilazak ove znamenitosti, potrebno vam je nekoliko sati, ali je svakako vredno truda. Ovde posetioci mogu da gledaju smenu straže, umetnine stare i po nekoliko vekova, mogu zaviriti u vreme srednjevekovnih čeških kraljeva, iskusiti gotsku lepotu Katedrale svetog Luisa i uživati u koncertima klasične muzike.

Katedrala svetog Vitusa (Katedrála svatého Víta)
Ako ne možete da mu posvetite celi dan, barem otiđite u Katedralu svetog Vitusa. Prozore u vitražu na toj gotskoj građevini dizajnirao je umetnik Alfons Muća, a možete pogledati i brojna umetnička dela drugih čeških umetnika.

Ova znamenitost Praga bila bi popularna čak i da se plaća, ali je svakako lepša kada se mase turista raziđu.

Astronomski sat (flickr/Jorge-11)

Astronomski sat (Pražský orloj)
Astronomski sat na Trgu Stari grad jedan je od najpopularnijih lokacija u Pragu. Originalni delovi časovnika datiraju it 1400. godine ali su menjani više puta. Svakog sata figurice izranjaju iz sata što je velika turistička atrakcija.

Stari Prag je stecište života i kulture – tamo možete obedovati u lepim restoranima, kupovati, slušati muziku i ako vam se posreći, "uhvatiti" neki od sezonskih festivala na Trgu.

Zgrada opštine
Zgrada Opštine je poslastica za oči i iznutra i spolja. Detalji na fasadi delo su vodećih praških umetnika s početka 20. veka.

Staro jevrejsko groblje
Bilo da posećujete Jevrejsku četvrt Starog grada ili ne, morate barem proći pored Sinagoge Jerusalim koja se nalazi u Novom gradu. Fasada je toliko bogatog kolorita i detalja – traka, spirala i stubova, da Sinagogu čini pravom predstavnicom 20. veka. Očaravajuće privlačna, stara Jevrejska četvrt sa Jevrejskim grobljem sadrži i dalje tri veka stare ostatke jevrejskog geta.

Zgrada koja pleše
Poznata i kao „Fred i Džindžer", ova zgrada simulira pokret, što ne oduzima ni malo od njene funkcionalnosti.Inovativni dizajn i iznenađujuća upotreba prevoja učinila ju je slavnom.

Ako želite da uživate u pogledu na grad, najbolje je da rezervišete sto u restoranu „Seleste" (Celeste) na vrhu Zgrade koja pleše.

Izvor: B92