Po izboru posetilaca sajta “Trip Advisor” predstavljamo deset najlepših plaža na svetu…

Na prvom mestu nalazi se kiparska Aja Napa. Ovo odmaralište ima baš velike savršene plaže i za svakoga po nešto, a da stvarno bude za svakoga – u okolini je i srednjovekovni manastir, kao i "Vodeni svet", najveći tematski vodeni park u Evropi.

Tesnu pobedu Aja Napa je izvojevala nad grčkim Skijatosom, malim ostrvom sa 60 plaža! Kukunarijes je najpopularnija plaža koja ima sve što je potrebno za uživanciju: veoma prijatna za plivanje, sportove na vodi i plaži, tu su taverne, (ukoliko je sunce jako) hladovina… Ukoliko vam je potreban mir i tišina, onda se provozajte čamcem do plaže Lalarija, čiji prirodni kameni lukovi oduzimaju dah.

Duž peščane obale Kipra, nalazi se i atraktivna Protaras plaža. Kao idealna za porodična čvarenja na suncu nalazi se na trećem mestu. Kažu da se u blizini plaže nalaze najbolji riblji restorani (možda i najbolji u svetu!)

Da bi se potvrdilo grčko-kiparsko rivalstvo, na četvrtom mestu je Mikonos. Ako vam na pomen ovog ostrva odmah ne padnu na pamet preplanula tela, zlatne peščane plaže, bele kuće, tirkizno nebo – znači da živite pod kamenom. Najpopularnije grčko ostrvo nudi odličan noćni provod, privatnost na severnim a non-stop žurke na južnim plažama, džet-ski, surfovanje, jahanje konja, jedrenje… i možemo da nabrajamo do sutra… a za sve sigurno nećete imati dovoljno energije!

Konačno, jedna turska plaža od belog peska našla se na listi. Kristalno čista, tirkizna voda i predivno uređena plaža, pored svega što poželite, čine ovo mesto i najboljim u svetu za paraglajding. Iako zvuči neverovatno, šesto mesto zauzima jedna britanska plaža. Sent Iv kao da je od zlatnog peska, zaštićena je uvalom i idealna za surfovanje i skijanje na vodi.

Španska Alkudija na Majorki je na sedmoj poziciji. Još jedna od plaža koja nije idealna samo za mlade željne zabave već privlači i ljude sa decom. Okolo su načičkani restorani, barovi, klubovi, a što se tiče aktivnosti na plaži – zadovoljava sve potrebe.

San Vito lo Kapo nalazi se na Siciliji a iako autentična i mirna, još nije otkrivena. Kažu da je najlepša tokom septembra kada se u ovom italijanskom gradiću održava festival. Još jedna plaža na Majorki našla se u prvih deset. Ukoliko želite da doživite 17. vek ali i da uživate u savremenoj peščanoj plaži morate da letujete u Kalviji. Crkve i kuće su sagrađene još pre četiri veka, ali ne brinite – plaža definitivno pripada 21. veku!

Na kraju, na desetom mestu našlo se mesto Vilasimijus kod Kaljarija, sa idealnom kombinacijom: opuštajućim plažama i divljim noćnim životom.
Izvor: Trip Advisor