Lože vas kozje staze? Želite li da se bavite ekstremnim turizmom? Predočavamo top listu “no pain, no gain” destinacija, tj. mesta koja možda i želite da obiđete ali ih nema u ponudama turističkih agencija, a nema ni hotela ni sa dve zvezdice… Ovo su destinacije na kojima može samo da se hoda po dinama ili da se vere do planinčugama, na kojima nećete imati pomoć, putokaze, brzu hranu… ništa… Kad se tamo nađete bićete – usred NIČEGA!

Konkordija, Pakistan (flickr/sjorford)

Konkordija – Pakistan
Na primer: dođete do Karačija, pa odatle do Islamabada, pa odatle do prestonice Balistana – Skardua… Odatle možete da se vozite džipom još dan, dva… I onda – pešačenje! Ako dnevno pešačite po šest sati, do Konkordije, u podnožju druge najviše planine na svetu K2, biće vam potrebno šest, sedam dana. Ipak, isplati se jer je ta tačka "predsoblje planine bogova", kako reče fotograf Gejlen Rovel. Vide se vrhovi Board Peak, 8047 m, K-2 8611 m, Angle Peak, Marble Peak, Crystal Peak, Gasherbrum IV, Baltoro Kangri, Mitre 6025 m.

Rub al-Kali (flickr/AnnP.)

Rub al-Kali – Saudijska Arabija
Najveća površina peska na Zemlji je… Rub al-Kali – veća od Francuske, Belgije i Holandije zajedno. Kad smo već pomenuli Francusku, u ovoj Kući tišine peščane dine više su od Ajfelove kule: neke imaju više od 300 metara a istežu se i po nekoliko stotina kilometara. Dok kula u Parizu čvrsto stoji na jednom mestu, dine se kreću po trideset metara godišnje, jer duvaju jaki vetrovi. Ekstremna lepota oduzima dah, a zalazak sunca koje danju prži jedan je od najlepših prizora na planeti. Sablasnu tišinu koja vlada noću ukrašavaju nebrojene zvezde padalice…

Kejp Jork – Australija
Iako je i sama Australija za nas nedođija, Australijanci imaju svoju pustaru… Kejp Jork je najsevernija tačka malog kontinenta, na 1.000 kilometara od nekog naseljenog mesta. Može da se dođe do njega i džipom, a truckavo putovanje traje danima. Pored puta od koga se prevrće utroba i lome zubi i vilica, prelazite i preko teritorije pune krokodila, zmija i silnih otrovnih životinjica i insekata. Osim prelepe panorame, tamo naravno nema ničega… A onda vas čeka – put nazad!

Nacionalni park Kvitinirpak – Kanada
Drugi po veličini nacionalni park u Kanadi sigurno je ubedljivo najmanje posećen. Nalazi se na najsevernijoj tački Severne Amerike, a do njega se dolazi samo čarter letom koji košta 32.000 dolara (kanadskih, naravno). U parku nema ni kućice za izletnike, puteva, a nema ni drveća. Led koji prekriva park datira iz poslednjeg ledenog doba od pre 10.000 godina. Ipak, na 805 kilometara od Severnog pola nečega ima: polarnih medveda i arktičkih zečeva, lisica i drugih životinjica i zverova, i divnih planina, jezera i fjordova. Polarna pustinja jedna je od najsušnijih područja severne hemisfere

Severni pol (flickr/neychurluvr)

Severni pol
Da li ste znali da postoje 4 Severna pola? Ali, kada se kaže Severni pol, većina misli na najseverniju tačku Zemlje, a ne na severni magnetni ili geomagnetni pol ili na severni pol nepristupačnosti… Uglavnom, severni pol nema kopna, već samo led i voda Severnog polarnog mora koje je na tom mestu duboko oko 3.000 metara. Neki tvrde da je ovde mitska kuća Deda Mraza, dok drugi vide samo nepregledni led i vodu… E, da: ako hodate ukrug po Severnom polu, za kratko vreme možete da pređete sve vremenske zone!

Ostrvo Robinzon Kruso – Čile
Najpoznatiji usamljenik na svetu je izmišljeni lik – Robinzon Kruso. Po njemu je ime dobilo ostrvo udaljeno 670 kilometara od južnoameričke obale. I zamislite – Aleksander Selkirk je stvarni škotski mornar koji je ostavljen na ovom čileanskom ostrvu i preživeo četiri godine dok nisu došli po njega, ali – džaba mu. Zapamćen je samo kao Defoova inspiracija. Danas, oko 500 ljudi živi na ostrvu, ali godišnje bude najviše stotinjak turista.

Nevado Mizmi

Nevado Mizmi – Peru
Do pre deset godina nije se tačno znalo gde izvire Amazon. Tada se ekipa "Nacionalne geografije", opremljena GPS-om, popela na Ande, cunjala, tražila i… našla… Na vrhu Nevado Mizmi u planinskoj "nedođiji" identifikovali su izvor i tako je Amazon postao najduža reka na planeti (mada se i dalje obožavaoci Nila odupiru ovoj tvrdnji). Ako ste dovoljno neustrašivi, posetite 5.597 metara visoku planinu, a najbolje je da – i ne tako težak uspon – započnete u selu Tuti.
Izvor: Lonely Planet