Zašto da čekate u redu za neki muzej kada su fantastična umetnička dela takoreći na ulici? I još – možete da ih (po)gledate za dž! Iz vodiča “Lonely Planet’s 1000 Ultimate Experiences” izdvajamo deset najboljih…

Prvih pet mesta pogledajte OVDE.

Rodina Mat (flickr/kamoda)

6. Rodina Mat, Volgograd
Statua Rodina Mat (domovina, otadžbina) od nerđajućeg čelika, jedna je od najvećih na svetu. Smeštena na vidikovcu iznad Volgograda, teška je osam hiljada tona i visoka 108 metara! Ako se ima u vidu da je Rusija tokom Drugog svetskog rata izgubila 30 miliona života, svaki pedalj srdžbe i moći ogleda se kroz ovu statuu koja "vitla" mačem dugim 22 metra dok joj se usta savijaju od besa. Takva slika uliva strahopoštovanje, zar ne? 

7. Park Guelj – Barselona
Obožavani španski arhitekta Antoni Gaudi svoju vizionarsku moć pokazao je i tako što je sagradio park Guelj (1900-1914). Iako je park prvo zamišljen kao stambeno naselje – srećom – ideja je brzo zaboravljena. Nalazi se na brzu El Karmel, a pod zaštitom je Uneska. Oblici slični lavi, drveću, u obliku dorskih stubova ili stalaktita, ukrašeni su na nekim mestima mozaicima, a Gaudi je svoje umetničke tvorevine potpuno prilagodio prirodnom terenu, pa ima mnogo krivudavim staza, useka i pećina. Ulaz u park je slobodan, ali se ulaz u Gaudijevu kuću (u kojoj je nameštaj koji je sam dizajnirao) – plaća.

8. Zvona Federacije – Melburn
Na obalama reke Jara u centru Melburna nalazi se zvučno umetničko delo na otvorenom. Naime, postavljeno je 39 obrnutih crkvenih zvona koja su posađena na čelične stubove tako da ljudi mogu da šetaju između njih. Zvonima upravlja kompjuter, a čekići su programirani da "udaraju" sedam različitih petominutnih kompozicija lokalnih autora. I tu se oseća zadah demokratije: bilo ko, bio muzički genije ili ne, može da ponudi svoju kompoziciju na razmatranje. Skupture "zvone" tri puta dnevno: od 8.00, 12.30 i 17.00. Ponudite svoju melodiju na: www.federationbells.com.au.

Murali San Franciska (flickr/Franco Folini)

9. Murali San Franciska
Svetski poznati murali ukrašavaju zidove više desetina zgrada. Ovi dirljivi komadi umetnosti na otvorenom bazirani su na meksičkom umetničkom pokretu iz dvadesetih godina prošlog veka uz primesu hipi pokreta iz šezdesetih. Teme su vezane za latino kulturu – ljudska prava, fudbal, karnevale i meksički film. Ipak, na svakom delu oseća se velika simpatija umetnika prema San Francisku. www.sfmission.com.

10. Maunt Rašmor, Južna Dakota
Četiri gigantske predsedničke glave (Vašington, Džeferson, Linkoln i Ruzvelt) izrezbarene su u stenama planine Rašmor. Predstavljaju simbolično prvih 150 godina američke istorije, a uvukle su se u sve aspekte pop kulture, od hevi metala do Simpsonovih. Opet simbolično, da ove glavonje imaju tela bili bi visoki po 150 metara. Neki vide u ovome umetničko delo, a neki spomenik rasizmu – naime, ovo vajarsko delo nalazi se usred nekadašnje teritorije Sijuksa (da bi se pokazala moć), a kažu da su graditelji bili usko povezani sa Kju Kluks klanom. www.nps.gov.
Izvor: Lonely Planet