Svi ponekad (ili često) želimo da pobegnemo od gradske vreve, gužve, prevoza i žurbe na neko mesto gde ćemo uživati u prirodi bez tehnologije, opterećenja i stresa. Makar na izlet ili vikend. Ne možemo da priuštimo sebi neki egzotični odmor ali naša zemlja nudi mnoge mogućnosti za relaksaciju i uživanje, uz prirodu, čist vazduh i kulturna blaga.

Udruženje Bekpekera Srbije je jedna od organizacija koja nudi izlete po povoljnim cenama, bilo za odmor ili avanturu i akciju, a trude se da promovišu turističke potencijale Srbije kako domaćim, tako i stranim turistima. Oni u svojoj ponudi imaju i seoski turizam, banje, manastire, arheološka nalazišta, pećine, ali i jedrenje, rafting i paraglajding kao i kulturna blaga Srbije.

Trenutno sajt popusti.rs nudi dva izleta, svaki po duplo manjoj ceni od 890 din. (inače 1800), a vaučeri se mogu iskoristiti do 1. jula, dok je rok za kupovinu 2 dana. Prvi izlet je na Fruškoj Gori i podrazumeva obilazak čuvenih manastira, a drugi obuhvata odlazak u Resavsku pećinu i vodopade reke Lisine. Ako želite da odmorite makar jedan dan, a možda i naučite nešto ovo može biti sjajna prilika.

Prvi izlet obuhvata manastire Fruške Gore iz 16. veka, Krušedol i Grgeteg, zadužbina poslednjih srpskih despota u Sremu- Brankovića, potom Sremske Karlovce i Stražilovo. U Karlovcima možete videti čuvenu Karlovačku gimnaziju sa najstarijom školskom bibliotekom u Srbiji, potom Bogosloviju, česmu Četiri lava – obeležje prvog sistema kanalizacije u gradu. Potom sledi poseta vinariji i Stražilovu.

Manastir Ljubostinja (foto: wikipedia)

"Donja" Srbija
Ukoliko želite „dole", u Srbiju, možete obići Manasiju, Resavsku pećinu, Ravanicu i vodopad Lisine. U Manasiji, zadužbini Despota Stefana bila je smeštena čuvena Resavska Prepisivačka škola, a u manastiru Ravanici, zadužbini despota Stefana Lazarevića čuvaju se i njegove mošti. Resavska pećina je jedna od najlepših i najvećih u našoj zemlji.

Na izlete se ide najmodernijm autobusima, a tu je i stručni vodič.Polasci su svake subote u 8 časova, a izlet morate zakazati 15 dana unapred. Svako može kupiti neograničen broj vaučera.

Ukoliko ste za avanturistički odmor možete za vikend otići na rafting Tarom ili Limom i to po veoma povoljnim cenama. Za rafting Tarom ne treba vam više od 100 evra za opremu, vrhunsku hranu i prevoz, a rafting Limom je još povoljniji. Uz dobro društvo i adrenalin nema bolje i jeftinije vikend zabave. Svako ko je probao ovakve izlete želeo je da uradi to još jednom.

Agencija „Klio" je jedna od onih koja nudi i izlete po Srbiji a ne samo u inostranstvu. Sa njima takođe možete posetiti manastire Moravske škole i to do 15 maja ove godine. Izlet podrazumeva dva dana i noćenje, a obilaze se zadužbine kneza Lazara i knjeginje Milice. Tu je manastir Ljubostinja, a jedinstveni stil koji se vezuje za Rada Neimara je „rascvetavanje rozeta" koji se vidi i u Ravanici, Lazarici, Kaleniću u kome se nalazi i kompozicija „Svadba u Kani" koja se smatra najlepšom freskom pozne Vizantijske umetnosti. Cena je 49 evra.

Takođe nude i jednodnevne i dvodnevne izlete tokom kojih se prikazuje istorija srpske državnosti od 1166. kada na vlast dolazi Stefan Nemanja pa do ujedinjenja 1918. uz obilaženje najvažnijih mesta i priču o najvažnijim događajima epohe uz stručne vodiče i saradnike.

Na jednodnevni izlet ka manastirima Ovčara i Kablara po ceni od 21 evra možete ići do septembra ove godine.U vreme kada nije bilo velikih zadužbina pa čak ni kavlitetnih boja da se ukrase crkve monasi su bežeći sa Svete Gore imeđu Ovčara i Kablara podigli sa narodom nesvakidašnje i neobične crkve. Obilazi se takođe i Potpećka pećina uz priče o narodnim verovanjima i praznoverjima.

U ponudi je i dvodnevni izlet „Tragom Nemanjića", koji podrazumeva obilazak oblasti Starog Rasa u dolini Ibra, gde se obilaze Đurđevi Stupovi, Sopoćani sa prelepim ferskama i manastir Gradac koji je podigla Jelena Anžujska koji je bio prva dvorska škola za mlade.

Zlatibor (foto: zlatibor.com)

Mirnija varijanta
Ako želite neku mirniju varijantu mini-odmora možda treba da odete na Zlatibor. Uz čist vazduh i duge šetnje preporodićete se za kratko vreme. Sa manjim budžetem možete odsesti u nekom od pansiona koji u ovo doba godina nisu previše skupi, a u na početku sezona sa Zlatibora možete ići i na izlet ka Mokroj Gori.

Međutim, ako imate malo deblji novčanik možete sebi i voljenoj osobi priuštiti čarobne vikende na Zlatiboru u hotelu "Zlatibor Mona" . „Relaks vikend" podrazumeva meštaj sa doručkom i večerom, korišćenje velnes-a sa zatvorenim bazenom i 3000 dinara kredita za usluge u velnes-u i korpu sa voćem u sobi. Za „Romantični vikend" dobijate smeštaj sa doručkom i večerom, korišćenja velnesa sa zatvorenim bazenom, noćno kupanje i flaša penušavog vina u sobi.

Oba aranžmana su oko 20.000 dinara za dve osobe.

Ako niste gost hotela Mona ipak možete koristiti usluge velnesa. Ukoliko odete na Zlatibor u toku radne nedelje mozete za mali novac dobiti vrhnsko uživanje za dvoje. Za nekih 2000 dinara možete dobiti saunu I tursko kupatilo ili đakuzi. Hamam i sauna su nešto što nikako ne treba propustiti jer su savršeni za opuštanje. Recimo da se nakon sat vremena ovog uživanja osećate kao da ste bili na plaži I brćkali se u toplom moru.
Izvor: B92