Pedest prva Međunarodna biciklistička trka kroz Srbiju održaće se od 13. do 19. juna, a gradovi domaćini etapa biće Ruma, Bajina Bašta, Niš, Soko Banja, Kladovo i Beograd.

Biciklistička trka kroz Srbiju jednim će delom ići i kroz Republiku Srpsku – preko Romanije i Jahorine do Pala. U biciklističkoj trci kroz Srbiju, kako je najavila Turistička organizacija Srbije (TOS), učestvovaće 120 takmičara iz 20 zemalja koji za sedam dana u sedam etapa treba da pređu 1.130 kilometara. 

Državni sekretar za turizam u ministarstvu ekonomije Goran Petković rekao je da će biciklistička trka kroz Srbiju pomoći afirmaciju Dunavske strategije Srbije, posebno „Dunavskog koridora sedam kao važnog transportnog, kulturnog, turističkog i ekološkog koridora". „Lepenski vir, Đerdapska klisura, Kladovo, Srebreno jezero, trasa koridora uz Dunav, svakako su aduti u našoj Dunavskoj strategiji koji se moraju iskoristiti na najbolji način", kazao je Petković.

Predsednica TOS-a Gordana Plamenac rekla je da je Međunarodna biciklistička trka kroz Srbiju jedna od najznačajnijih akcija u kampanji te organizacije pod nazivom „Srbija moja zemlja, moje putovanje".

„Trasa etapa ovogodišnje biciklističke trke kroz Srbiju vodi kroz najlepše delove Srbije. Popularnost sportista i medijsko praćenje trke znašajno nam pomažu u podizanju vidljivosti onoga što želimo da pokažemo, a to su zaštićena prirodna područja, banje, kulturno-istorijski lokaliteti i stari gradovi", rekla je Gordana Plamenac.
Izvor: B92