Ako ste gledali teniski turnir u Majamiju i Đokovićevu fantastičnu igru i pobedu u finalu, možda ste se zapitali kakav je to grad? Ne možete da ostanete ravnodušni na čari ovog mesta – toplog, punog života zabave i novca.

U Majamiju je završen dvanaestodnevni Soni Erikson Open, turnir masters serije u tenisu, omiljen i među fanovima i igračima. Đoković je u neverovatnom finalu (po drugi put za dve nedelje) pobedio Nadala i nastavio još neverovatniji niz pobeda u 2011. godini. Krendon Park, gde se nalazi teren, je postal mesto je gde treba biti viđen u Majamiju sa rekordnih 312.386 gostiju prošle godine, a od ove Novak će sigurno biti uvek omiljen…

Ovaj blistavi zavodljivi grad je i utočište penzionera, mesto gde možete videti najveći broj slavnih osoba, redovna stanica emigranata i turistička Meka. Ovde je ključna tačka Južne Floride, oblasti koja je u početku bila potpuno odbačena od strane doseljenika. Kasnije je oblast postala mesto za odmor i uživanje, al i poljoprivredno zemljište prvih doseljenika na Floridu.

Prva obeležja grada vodila su do današnjeg kitnjastog Majamija, prestonice turizma i obrtaja novca. Grad sa prelepim plažama uvek je okupan briljantskim svetlom. Majami je jedan od najvažnijih finansijskih središta u SAD-u. Središte je regionalne trgovine sa snažnom međunarodnom poslovnom zajednicom.

Na početku 20. veka američka obala je bila prilično zapuštena. Kada je izgrađena železnica, Majami postaje mesto za odmor, a danas važi za turističku destinaciju prve klase sa prirodnim lepotama i sjajnim prilikama za zabavu. Pravi deo Majamija za početak uživanja je Majami Bič, ili još tačnije Saut Bič (od milja SaBi). Pun umetnički uređenih, blistavih kafića, atraktivnih plaža, živ je u svako doba godine, stalno obasjan bilo suncem, bilo neonskim svetlima. Ovo je grad koji nikad ne spava.

Art deko obeležja Majamija povezuju prošlost i budućnost, a lepi ljudi leškare tokom dana, a zabavljaju do kasno u noć. Međutim, ovo nije sve što Majami nudi. Slavu je stekao i zahvaljujući filmskim udruženjima, TV emisijama i magazinima. Tu su stambene četvrti "Kokonat Gruv", ulice za vrhunski šoping – Kokovok i Mejfer koji privlače veliki broj stanovnika i turista, i Koral Gejbl sa krivudavim ulicama, mediteranskom arhitekturom gde se živi prefinjeno i bogato. Saut Dejd je prigradsko naselje sa trgovima, parkovima sa atraktivim divljim životinjama gde uglavnom žive porodice.

Majami privlači emigrante sa Kariba i iz Južne i Centralne Amerike zbog pristupačnosti i liberalnih zakona. Bežeći od siromaštva i neprilika, oni dolaze u oskudici ali sa nepresušnom nadom i nasleđem koje se vidi u hrani, muzici i zajedničkim dostignućima. Prema nacionalnom ili etničkom poreklu, 34.1% stanovništva grada čine Kubanci, 22.3% Afroamerikanci, 5.6% Nikaragvanci, 5.0% Haićani, 3.6% Portorikanci i 3.3% Honduranci. Prema UN-ovom programu za razvoј, Maјami јe prvi u svetu po postotku stanovništva koјe niјe rođeno u zemlji u koјoј se nalazi grad (59%), a sledi ga Toronto (50%).

Hrana i muzika su veoma značajni u Majamiju. Džez i ritmovi salse, kuhinja koja objedinjuje sveže morske plodove i ribu, tropsko voće i ukuse koji peckaju jezik ukazuju na grad opčinjen začinima – u hrani i životu. Najatrakrivniji su krajevi: Mala Havana, SaBi ili Dizajn disktrikt. U svakom postoji veliki broj noćnih klubova, savršenih restorana u koje dolazi klijentela sa stilom, pa tako u Majamiju nikad ne možete ostati bez provoda i aktivnosti.

Takva raznovrsnost i more mogućnosti pružaju sve za one sa duhom, apetitom, za hedoniste i ljubitelje plaže.

Ukoliko gledate serije, Majami možete najbolje ošacovati u "CSI: Miami" i "Burn Notice".

Izvor: B92