Mnogi planiraju put u London baš za vreme kraljevskog venčanja, 29. aprila, koji je proglašen i nacionalnim praznikom. Turistička organizacija. “Posetite Britaniju” za dan Vilijamovog venčanja predviđa 600.000 ili čak milion posetilaca više u gradu nego pre 30 godina kada su se venčavali njegovi roditelji.

Dakle, kako neko može proslaviti kraljevsko venčanje i posetiti London, osim gledanjem direktnog prenosa na televiziji? Uz nezvanični Kraljevski vodič kroz London, lako.

Britiš Ervejz je organizovao specijalni kraljevski paket sa polaskom 27. aprila i povratkom 1. maja. Odsedate u "Royal National" hotelu sa 3 zvezdice i štedite na doručku koji je uključen u cenu.

Soba dostojna kraljice:
Za one koji ne žele da štede, postoji i luksuzni paket uz "Kensington turs", koji traje osam dana. Za 7,560 dolara po osobi, pored smeštaja u hotelu sa 5 zvezdica imaćete i pristup delu gde gosti mogu da mašu budećem kralju i kraljici dok oni putuju iz Vestminsterske opatije do Bakingemske palate.

Hoteli širom Londona nude i specijalne kraljevske popuste; u hotel "Royal Garden" u Kensingtronu možete odsesti minimum tri noći za 840 funti po paru. Oni koji ne žele da potroše toliko, treba da pogledaju sajt crashpadder.com, gde se oglašava preko 500 domaćinstava koji rentiraju sobe za ovu priliku za oko 50 dolara za noć.

Slikanje sa Vilijamom:
Nema boljeg načina da proslavite kraljevsku veridbu od slikanja sa samim princom. Stefan Fridmen galerija u Mejferu ima statuu princa Vilijama u prirodnoj veličini, upotpunjenu replikom buduće kraljice Kejt koja ga je obuhvatila oko ruke. Ova galerija će vam omogućiti da vi obavijete svoju ruku oko prinčeve, provučete prst kroz prsten i u trenutku postanete njegova verenica Kejt.

Hodajte kao plemić:
Selebriti planet, turistička kompanija iz Londona u svom programu nudi dve "Vill i Kejt" svadbene ture. Prva, koja košta 15 funti, podrazumeva dvosatnu šetnju do mesta gde je Čarls kupio Dajani verenički prsten, zatim do bivših kancelarija Kejtinog pradede, do kluba gde je Čarls proveo momačko veče i naravno do Vestminsterske palate. Druga tura je sa šoferom i košta 75 funti i između ostalih uključuje posetu Kejtinoj nekadašnoj kući i prvoj školi koju je Vil pohađao. Organizacija "London hoda" nudi dvosatnu svadbenu turu od 8 funti koja uključuje "glamur, tradiciju, intrige, skandal i insajderske informacije kroz vekove."

Kraljevska kočija

U kraljevskim kočijama:
Iako je Bakingemska palata, na čijem balkonu bi Kejt i Vilijam trebalo da se poljube posle venčanja, trenutno zatvorena za javnost, možete posetiti Kraljevsku konjušnicu koja se nalazi pored nje. Pored ostalih transportnih blaga, videćete i dve kočije koje će se koristiti tog dana – Staklena kočija i State Landau iz 1902. godine. Obe će biti izložene pre i posle venčanja. Svratite i do prodavnice poklona pri Bakingemskoj palati gde se jedino prodaje zvanična kraljevska roba – komplet sadrži tanjir (£ 40), vrč (£ 35) i kutiju za pilule (£ 25).

Stil kraljice:
Ako želite da budete obučene kao kraljice i kopirate Kejtin stil idite do King rouda gde možete posetiti mnoge od njenih omiljenih butika, kao i modnu kuću "Džigso" gde je Kejt radila do pre nekoliko godina. Zatim, butik "Vajstles", gde je buduća kraljica kupila krem bluzu koju je nosila na jednom od vereničkih portreta, "Reis", gde je kupila haljinu za još jedno slikanje, kao i "BSBG" koji je jedan od njenih omiljenih brendova. U svoj raspored ubacite i robnu kuću "Harrods" koja je samo na desetak minuta hoda dalje, a u kojoj je Kejt kupila plavu haljinu koju je nosila na dan objavljivanja veridbe.

The Ebury

Jedite kao kralj:
Iako Kejt i Vilijam vole da jedu na raznim mestima, zna se koji restorani su im omiljeni: "Vilu – Foxtrot Oscar" i "Gordon Ramsay" u Čelsiju, a Kejt voli "Ebury Brasserie" u blizini Pimlika. Ako vam se pije čaj, rezervišite sto u "Goring" hotelu, mada ako su glasine tačne to će biti nemoguća misija. Alternativa neka vam bude "Langham" hotel koji nudi čaj pod nazivom "kraljevsko venčanje" tokom celog aprila, a uključuje i čašu šampanjca kako biste nazdravili srećnom paru. To zadovoljstvo košta 51,50 funti po osobi.

Kraljevski branč:
Ako želite da proslavite venčanje u zaista kraljevskom maniru idite na Kraljevski branč u "Ritz" hotelu, gde je kraljica Elizabeta proslavila 80. rođendan. Za 244 dolara po osobi gosti mogu da uživaju u raznovrsnoj hrani, roštilju na terasi, šampanjcu, direktnom prenosu venčanja na televiziji kao i "dekorativnoj uspomeni" sa inicijalima kraljevskog para i datumom njihovog venčanja. Sve to traje od 10:30 do 15:30. Mejl za rezervacije je enquire@theritzlondon.com.

Noćni provod:
Nije tajna da je omiljeni klub kraljevskog para "Mahiki" u Mejferu kao i "Boujis", klub u južnom Kensingtonu. Ali novi favorit među klubovima Vilu i Kejt je svakako "86", prefinjeni koktel bar i restoran u Čelsiju.

Veliki dan:
Najbolje je da na dan venčanja, s obzirom da su vremenske prognoze pozitivne, budete napolju. To može biti park, neka ulična žurka ili mesta kroz koja će prolaziti kraljevska svita. Rojal Parks je dobar izbor za piknik jer bi trebalo da u njemu budu montirani veliki ekrani. Možete otići i malo dalje do Hajd ili Ridžens parka. Ako preferirate sofisticiraniji provod otkotrljajte se do "Janet’s" bara, gde često boravi Pipa, Kejtina sestra kao i princeza Beatriće. Tamo je ceo dan, od 10:30, posvećen venčanju, a uz direktan prenos možete uživati uz kanapee i piće. Od gostiju se očekuje da se obuku najlepše što mogu.
Izvor: 
B92