Da li znate da nije uvek nepristojno zadnje kapi pića uliti u svoju, umesto u tuđu čašu ili da se u nekim delovima sveta smatra rasipništvom ako svako za stolom jede iz svog tanjira?

Sake (flickr wfairchild)

Hrana
Ako jedete domaću azijsku testeninu ‘noodles’ u Japanu, to možete da činite i vrlo glasno pa čak i da srčete. Ali, u Kini nikada nemojte zabadati štapiće vertikalno u činiju sa pirinčem jer će to vaše domaćine podsetiti na način na koji se pirinač servira mrtvima. Nije poželjno svojim štapićima dodavati hranu drugoj osobi, s obzirom na pogrebni budistički običaj po kojem se ostaci kremiranog tela štapićima dodaju između članova porodice. To pravilo, po pisanju vodiča Lonely Planet, primenjuje se širom Azije, ne samo u Kini.

U Nepalu, čekajte da vas domaćin posluži i ne mrdajte od stola, a svakako se potrudite da zatražite repete. Ako ste u grupi, nikako ne ustajte dok svi ne završe; ako baš morate da ustanete, izvinite se rečima "bistaii khaanus" iliti "jedite polako".

U restoranima u Portugalu ne pitajte za so i biber ako već nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste začina u toj se zemlji smatra uvredom za kuvara, a oni su vrlo cenjeni u Portugalu. Francuzi takođe vole kuvare, ali za stolom ne podnose da se razgovara o novcu. Ne voli ni deljenje računa, toliko popularno u Americi, pa će predlog da svako plati svoje doživeti izuzetno nesofisticiranim.

Ako u Meksiku tokom ručka uhvatite nečiji pogled, bez obzira da li se radi o strancu ili prijatelju s kojim delite sto, obavezno kažite "provecho" ili "uživaj". Ne zaboravite ovaj običaj, u Meksiku ga baš vole i smatraju izuzetno pristojnim.

Hranjenje iz tanjira u Etiopiji doživljava se kao smešno, bizarno, pa i rasipno. Hrana se u toj zemlji uvek deli iz jednog tanjira ili veće posude, a jede se rukama, bez ikakvog pribora. Pohlepa se smatra vrlo necivilizovanom pa za etiopskom trpezom treba jesti polako. Ne zaboravite da se mesna jela obično konzumiraju zadnja pa na njih nemojte navaliti odmah.

Piće
U Japanu nemojte sami dosipati piće u svoju čašu. Pristojno je napuniti čašu osobe pored sebe i čekati da vam ona uzvrati. Posezanje za bocom i točenje u svoju čašu za stolom bi se moglo protumačiti kao da imate problema s alkoholom.

U Jermeniji ako nekome sipate zadnje kapi iz boce, osobi niste ukazali čast, već ste je obavezali da plati novu rundu. Zato je pristojno poslednje kapi sačuvati za sebe. U Australiji drže do običaja zvanog "shouting" ili "zvanje" koji podrazumeva da svako naruči po jednu rundu pića pa nikako nemojte otići dok ne platite svoju turu.

U Rusiji, s domaćinima probati votku znači ne pijuckati, već ispiti naiskap. Od muškaraca se očekuje da čašicu reše u jednom gutljaju, a žene poneku rundu mogu i da preskoče. Votku nije dozvoljeno mešati ili razblaživati, a ispijena flaša ne sme da se vrati na sto već se odlaže na pod. U Švedskoj nije pristojno zveckati čašama, a izuzetak je jedino kucanje prilikom zdravice.

Uputstva za vegetarijance
U Peruu, kao i u ostalim zemljama, postoje vegetarijanski restorani na svim važnijim turističkim mestima. Ali, valja istaći da se u običnim restoranima termin ‘bez mesa’ odnosi samo na jela bez crvenog mesa ili svinjetine. Ako želite da budete sigurni da u vašem tanjiru neće biti nikakva životinja, naručite ‘un plato vegetariano’, što je siguran vegetarijanski obrok.

Rusija isto može biti problematična ako ne volite meso. Za vegetarijance je najbolje da posete Rusiju tokom posta kada mnogi restorani nude posebne posne specijalitete. Restorani u Moskvi, Petrogradu i ostalim većim gradovima imaju vegetarijanske restorane, ali je povrće u pravilu prekuvano ‘do smrti’, a vegetarijanska supa često se kuva s ostacima mesa.

I dok za vegetarijance nisu dobra ni mesarska ravničarska područja Argentine ili srednje Azije, raj mogu da budu mediteranske i bliskoistočne zemlje, Indija i Singapur.
Izvor: Tportal.hr