Za sada potvrđeno da je 269 osoba stradalo u olujama na jugu SAD; podaci o broju žrtava menjaju se iz sata u sat. Sedam saveznih država proglasilo je vanredno stanje.

Nevreme praćeno jakim olujama i tornadima pogodilo je jugozapadni deo Sjedinjenih Američkih Država. 

Tornado je posle Teksasa zahvatio Džordžiju, a očekuje se da će se na njegovom udaru naći i obe Karoline pre no što bude otišao dalje na severoistok.

Najviše su stradali stanovnici Alabame, gde je za sada prijavljeno 162 nestale osobe, javlja CNN.

Pored Alabame, oluje su i u susednim državama napravile "crni saldo". U Misisipiju je poginulo 11 osoba, četiri u Džordžiji i jedna u Tenesiju.

Vetrovi su prouzrokovali i izlivanje reka.

Vanredno stanje je proglašeno u Arkanzasu, Kentakiju, Misisipiju, Misuriju, Tenesiju, Oklahomi i Alabami, gde je bilo najviše žrtava, 61 osoba, i gde su padale kuće pod naletima vetra.

Nekoliko sati više od milion ljudi je bilo bez električne energije, a materijalna šteta je ogromna, procenjuju zvaničnici pogođenih država.

Predsednik SAD Barak Obama najavio je juče da je odobrio hitnu pomoć za pogođene države u vidu timova za pronalaženje i pomoć postradalim.

Rekordni broj tornada?
Meteorolozi upozoravaju da bi ove godine sezona tornada mogla da obori dosadašnji rekord iz aprila 1974. kada je zabeleženo 148 tornada u 13 država.

Iako se u medijima često spominje tornado u jednini, zapravo je, samo između Virdžinije i Teksasa dosad izbrojano 137, javljaju tamošnji lokalni mediji. Taj broj se uvećava, kako se olujni sistem pomera ka istoku.

Vlasti procenjuju štetu nastalu u naletu snažnih vetrova koji su porušili veliki broj zgrada u više američkih gradova.

Olujno vreme zahvatilo je u sredu veliko područje SAD, a jedan tornado je čak primećen kod vojne baze Endrjuz, nedaleko od Vašingtona.
Izvor: B92

 Pogledajte video OVDE i OVDE