Orijentalni šarm u čarobnom spoju s modernim životom. – Većina atrakcija – od Aja Sofije i Plave džamije do palate Topkapi – u starom je delu grada Sultanahmetu.

© Sufi70 / Dreamstime.com

Istanbul je najistočniji grad Zapada i najzapadniji grad Istoka. Upravo u tom spoju leži čar 13-milionskog grada (neslužbeno se njegova populacija procenjuje na više od 20 miliona ljudi!).

Mondenski klubovi
U Istanbulu možete da pušite nargilu, laganim gutljajima da ispijate čaj ili kafu u orijentalnom kafiću, cenkate se na bazaru ili izjutra da slušate pozive na molitvu koji odjekuju s nebrojenih minareta, a već u sledećem trenutku da osetite kosmopolitski osećaj luksuznih hotela, prodavnica sa svetski poznatim markama i modernih noćnih klubova. Jedan od tih je i klub \"Reina\", koji je proglašen najboljim svetskim klubom u 2010.

U tom gradu videćete poslovne žene i muškarce, poput onih koje možete sresti i u Njujorku ili Londonu, ali i žene koje lica kriju ispod feredže. Pravi Istok nećete toliko moći da doživite u režiranim predstavama s trbušnim igračicama koliko u izvornom turskom hamamu. Istanbul očarava posetioce ne samo svetskim kulturnim blagom – Aje Sofije, Plave džamije ili sultanove palate Topkapi – nego i brojnim izložbama i vrlo živahnim noćnim životom i prelepim prizorima grada na Bosforu.

Pogled s tornja Galata
Većina atrakcija je u starom delu grada Sultanahmetu, a ako se smestite u nekom od obližnjih hotela, sve što vas zanima možete da obiđete i peške. Most Galata, s mnoštvom prijatnih restorana, spaja zaliv Zlatni rog i slikovitu četvrt Bejoglu.

Iz restorana na vrhu tornja Galata pruža se predivan pogled na celi grad. Kad je lepo vreme, poseban doživljaj je brodska tura Bosforom, a ako imate dovoljno vremena, posetite i Prinčeva ostrva. Ne propustite da probate izvorna turska jela, a restorana ima – bukvalno – na hiljade. Čuvene su poslastice od baklava sa orasima ili pistaćima do kolača od sušenog voća sa medom. Nemoguće je prošetati glavnom trgovačkom ulicom Istiklal, a ne zaviriti u neku od prodavnica slatkišima koje vas mame svojim lepo uređenim izlozima.

U Istanbulu možete povoljno kupiti ne samo slatkiše, već i odeću, začine, suvenire. Oko cena se, naravno, možete cenkati. Veštinu cenkanja najbolje ćete svladati šetajući se između hiljadu naguranih dućančića na Velikom bazaru u kojima se nudi štošta – od kožnih jakni i torbi do zlatnog nakita i suvenira. Na Egipatskom ili Bazaru začina povoljno kupite skupe začine poput šafrana.

Turci su vrlo ljubazni i pristojni domaćini pa dobro paze na turiste – sve velike robne kuće, hotele i druga mesta gde se okuplja mnogo ljudi diskretno čuva jako osiguranje.
Izvor: Večernji list