Dok uglavnom hotele vezujemo za lepe trenutke provedene na odmoru, evo nekih hotela u kojima oduševljenje i očaj idu ruku pod ruku.

U Britaniji je u 18. veku melanhonija bila vrlo popularna, naročito na grobljima. Toliko da su neka čak i naplaćivala ulaz. Posetioci groblja su tražili uzvišeni patos kako bi svom životu dali smisao. Tako je nastao "mračni turizam" koji je i danas popularan. Međutim, osim na grobljima ili ukletim zamkovima, ove mračne ture možete organizovati i u hotelima. 

Chelsea Hotel (flickr masonworld)

Chelsea Hotel, Njujork (SAD)
Sid Višis – bas gitarista Sex Pistolsa izbo je na smrt svoju devojku Nensi Spandžen 12. 10. 1978. u sobi broj 100 hotela Čelsi u Njujorku. Manje od godinu dana kasnije Sid je takođe umro od predoziranja heroinom.

U ovom hotelu poslednje trenutke proveo je i velški pesnik Dilan Tomas. Nakon ispijanja 18 čaša viskija zaredom on je prebačen u bolnicu gde je i umro.

Hôtel D’Alsace, Pariz (Francuska)
Oskar Vajld je umro u sobi br. 16 ovog hotela u Ulici lepih umetnosti (rue des Beaux Arts) 30. novembra 1900. Gledajući u odvratne tapete na zidu, navodno je izgovorio: „Jedno od nas mora da ode".

Govorilo se da je za sobom ostavio poveći račun i komentar da je umro na način na koji je i živeo – van svojih mogućnosti. Vajld je imao 46 godina kad je umro od cerebralnog meningitisa, nakon operacije na uhu. Bio je krhkog zdravlja koje je narušeno naročito nakon boravka u zatvoru Reding.

Danas se hotel zove L’Hôtel, i mnogo je ekskluzivniji nego u vreme Vajldove smrti.

Landmark Hotel, Los Anđeles (SAD)
Dženis Džoplin je sa samo 27 godina umrla od predoziranja heroinom, 4. oktobra 1970. u sobi broj 100 Lendmark hotela u Holivudu koji sad nosi naziv Highland Gardens Hotel. Pevačica je tri dana pre smrti snimila poslednje pesme, a među njima"Mercedes-Benz" kao i rođendansku čestitku Džonu Lenonu. Samo dve nedelje pre nje svet je napustio i Džimi Hendriks.

Ambassador Hotel – razglednica (flickr MaineDave)

Ambassador Hotel, Los Anđeles (SAD)
Nešto posle ponoći, 5. juna 1968. Robert F. Kenedi ubijen je u ovom hotelu u Vilšajr bulevaru (Wilshire) 3400 dok je iz konferencijske sale ulazio u kuhinju. Ubica je bio Palestinac Sirhan Sirhan. Ambasador je bio pravi luksuzni holivudski hotel 30-ih i 40-ih godina u kome je održavana dodela Oskara i snimani filmovi (recimo „Diplomac").

Hotel je zatvoren 1989. ali su njegove prostorije i nakon zatvaranja korišćene kao filmske kulise; možemo ga videti u scenama iz „Zgodne žene", „Forest Gampa", „Priče iz L.A." i „Apola 13".

Shelton Hotel, Boston (SAD)
Pisac Judžin O’Nil, autor „Dugog putovanja u noć" i „Čežnje pod brestovima", imao je 65 godina kada je 27.11. 1953. umro u apartmanu 401, nesrećan i bez prebijene pare. Njegove poslednje reči bile su: „Znao sam, znao sam. Rodio sam se u prokletoj hotelskoj sobi i umreću u njoj". Pisac je bio sin irsko-američkog glumca, a rođen je u hotelu Brodvej u Njujorku.

Shelton Hotel se danas zove Shelton Hall i studenstka je rezidencija pri Bostonskom univerzitetu.

Lorraine Motel, Memfis (SAD)
Lorejn motel sada je Muzej za nacionalna građanska prava (National Civil Rights Museum).

U sobi 306 tu je 4.4. 1968. ubijen Martin Luter King. Život mu je oduzeo jedan rasista. Četiri godine ranije Luter je dobio Nobelovu nagradu za mir, a 1977. posthumno je osvojio Predsedničku medalju za slobodu.

Ritz-Carlton Hotel, Sidnej (Australija)
Majkl Hačins, pevač australijskog benda INXS obesio se kožnim kaišem u Ric-Karlton hotelu u Sidneju, 22 novembra 1997. godine. Telo 37-godišnjeg pevača pronašla je čistačica sledećeg jutra. Grupa INXS proslavila se 80-ih i 90-ih hitovima poput Need You Tonight, Never Tear Us Apart i Suicide Blonde a Hačins se zabavljao sa mnogim lepoticama uključujući Kajli Minog, Helenu Kristensen i Polu Jejts, bivšu suprugu Boba Geldofa. Pola mu je 1996. rodila ćerku ali se i ona ubila septembra 2000.

Hotel Ritz (flickr sergek)

Hôtel Ritz, Pariz (Francuska)
Modna dizajnerka Koko Šanel umrla je u 88. godini u hotelu Ric u Parizu, 10. januara 1971. godine. U tom hotelu živela je 30 godina. Nije imala decu, niti se udavala. Modna kompanija koju je osnovala postala je jedna od najvećih na svetu. Još jedna ikona stila, princeza Dajana, neposredno pre pogibije je boravila u ovom hotelu. Odatle je otišla na poslednju vožnju, 31.8.1997.

Chateau Marmont, Los Anđeles (SAD)
Filmska zvezda Džon Beluši je sa 33 godine umro od predoziranja drogom u Šato Marmonu 5. marta 1982. godine. Bio je smešten u bungalovu broj 3 u izuzetno modernom hotelu u Los Anđelesu. Robin Vilijams i Robert De Niro tvrdili su da su ga posetili tu noć kada je umro i da su se ludo zabavljali.
Izvor: B92