Neponovljivo – grčka kuhinja osim specijaliteta podrazumeva i posebnu atmosferu zbog koje nepca dugo posle odmora pamte ukuse.

Već dugi niz godina jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, Grčka, ovog leta će zbog događaja u Egiptu i Tunisu biti apsolutni hit. Ako idete, onda obavezno morate da probate i tradicionalnu grčku kuhinju, jer je ona sastavni deo grčke istorije, kulture i društva. 

Osim što koreni grčke kuhinje sežu daleko u prošlost (da li znate da je prvi kuvar na svetu napisao Arhestratos oko 300. godine p. n. e?), dokazana je i njena visoka nutritivna vrednost, kao i njen pozitivan uticaj na zdravlje, lepotu i dugovečnost. Grci još i danas poštuju i neguju svoje tradicionalne običaje u vezi sa ishranom, pa se slobodno može reći da im je to svojevrsna filozofija.

Grčka kuhinja takođe otkriva i izuzetnu druželjubivost i društvenost, ekstrovertnost i komunikativnost Grka, a njihovo istinsko uživanje u ukusnom jelu i piću u uvek dobrom društvu i veselju još i danas odražavaju sliku antičkih gozbi.

Osim najpoznatijih, tipičnih grčkih jela kao što su musaka, suvlaki i salata zaziki, postoji još mnogo tipičnih grčkih jela koja bi trebalo probati, kako onih od mesa tako i vegetarijanskih.

Četiri glavne tajne velikih majstora grčke kuhinje su:
* Sveži i kvalitetni sastojci – većina povrća, kao na primer paradajz, šargarepa, kupus, luk, peršun i beli luk, uzgaja se na prirodan način što doprinosi njihovom posebnom ukusu i mirisu. Bogatog ukusa i mirisa je i sveže grčko voće (grožđe, kajsije, breskve, trešnje, lubenice, dinje…). Koze i ovce slobodno pasu na bujnim i zelenim pašnjacima, a rezultat je potpuno jedinstven ukus mesa, a sir koji se dobija od njihovog mleka je kvalitetan i aromatičan. Najpoznatiji je grčki sir feta. Zahvaljujući čistim i ribom bogatim Egejskom i Jonskom moru, mediteranski plodovi mora ukusniji su od plodova okeana, a sveža riba na žaru pravi je delikates.
** Pravilno doziranje začina – začinsko bilje čuveno je po ukusu, mirisu i lekovitim svojstvima. Neki od izuzetno aromatičnih začina su origano, timijan, nana i ruzmarin.
*** Grčko maslinovo ulje – prati gotovo svako grčko jelo i obilno se koristi u većini jela, izuzetno je kvalitetno i zdravo.
****Jednostavnost – tipična grčka jela kao npr. riba ili hobotnica na žaru uz čašu vina tako su jednostavna a tako fina.

Grčka tradicija i filozofija
– Grci se tradicionalno okupljaju oko stola za obed ili neko hladno predjelo (mezedes) s uzom.
– Grci će rado popiti piće i podeliti obrok s prijateljima kod kuće, u restoranu ili u taverni.
– Grci ne komplikuju i nisu uštogljeni. Atmosfera u tipičnom grčkom restoranu ili konobi opuštena je, jednostavna i neformalna.
– U Grčkoj priprema jela ima svoja pravila i tajne. Dobri kuvari veoma su cenjeni u svojim društvenim krugovima, dok dobra domaćica najčešće podrazumeva dobru kuvaricu.

Atmosfera
U grčkoj gastronomiji važnu ulogu ima atmosfera. Atmosfera koja vlada u Grčkoj jedinstvena je i neponovljiva. Zamislite da sedite u hladovini stabla u maloj taverni uz more na nekom ostrvu u Egejskom moru, pa uz hobotnicu na žaru ili uz neko drugo grčko jelo pijuckajte čašu vina ili uzo. Ovo iskustvo tj. kombinacija onoga što ste jeli i pili i sredine u kojoj ste to konzumirali nije moguće doživeti ni ponoviti nigde drugde i nije ga moguće kopirati kad se vratite kući. Čak i ako kod kuće pripremite isto jelo i poslužite ga uz isto piće, shvatićete da to nije isti ukus, jednostavno zato što nije isti ugođaj. Originalan ugođaj može da se pronađe, okusi i doživi samo u Grčkoj.
Izvor: Press