Spomenici pravljeni po nalogu Josipa Broza Tita tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka bili su inspiracija za seriju fotografija Jana Kampenaersa.

Nalaze se na mestima na kojima su vođenje velike bitke tokom Drugog svetskog rata (Tjentište, Kozara, Kadinjača…) ili na mestima koncentracionih logora (Jasenovac, Niš…). Dizajnirali su ih poznati vajari (Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordan i Iskra Grabul…) i arhitekte (Bogdan Bogdanović, Gradimir Medaković…) i preneli snažan vizuelni uticaj da bi pokazali poverenje i snagu socijalističkih republika. 

Tokom osamdesetih ovi spomenici privukli su milione posetilaca godišnje, a najviše je bilo pionira koje su dovodili zbog "patriotskog obrazovanja". Kada se zemlja raspala početkom devedesetih, spomen-obeležja su potpuno napuštena, njihova simbolika zauvek izgubljena, a neka su i oštećena tokom rata.

Fotograf Jan Kampenaers obišao je od 2006. do 2009. prostor bivše Jugoslavije i napravio seriju melanholičnih ali upečatljivih fotografija. Iako oronule i zanemarene, vidi se zadivljujuća lepota, a na momente spomenici deluju i futuristički!
Izvor: Cracktwo.com

 

Galeriju svih fotografija pogledajte na www.fb.com/gdestinacija .