Od 6. do 8. maja na Mećavniku na Mokroj gori biće održan međunarodni viteški turnir “Svibor – Drvengrad 2011″.

Turnir se održava po pravilima i u disciplinama stare srpske vojske. Ovaj svojevrsni kulturno-istorijski turistički spektakl održaće se na Đurđevdan, a cilj manifestacije je da rekonstruisanjem pravog srenjovekovnog kulturno-istorijskog i turističkog spektakla doprinese jačanju ugleda Srbije kroz afirmaciju srpskog kulturnog nasleđa i baštine. 

Na Turniru će učestvovati Srpski viteški red – Svibor, Sveruska škola pravoslavne kulture "Ruski Bogatir" (Rusija), Bogatiri "Znamenske zastave" (Rusija), Viteški red "Sveti Đorđe" (Mađarska).

Na međunarodnom viteškom turniru koji će trajati tri dana očekuje se prisustvo više hiljada gledalaca, a najavljeno je i prisustvo članova diplomatskog kora akreditovanih u Srbiji. Turnir se održava u sklopu projekta naučno istraživačke i prosvetne ekspedicije-pohoda drevnoruskim lađama na jedra i vesla "Hodenje iz Ruske u Srpsku zemlju" koji je usmeno i pismeno blagoslovio srpski patrijarh Irinej.

Predviđen je niz zanimljivih dešavanja i sadržaja: svečana parada vitezova, pojedinačne i grupne bitke i dvoboji, škole viteških
veština za decu i starije posetioce, nadmetanje u srpskom viteškom dvanaestoboju, prikazi srednjovekovnog borenja, rekonstrukcija epskog predanja i drevnih srpskih legendi, predstavljanje umetnosti i majstorija krasnopisaca, ikonopisaca, oružara, kovača i drugih…
Gdestinacija