Da li je tehnologija uništila turizam? Da li je opsesija gedžetima zamenila pešačenje i planinarenje jer smo stalno onlajn?

Tehnologija nam olakšava sakupljanje i čuvanje informacija – digitalne kamere kojima amateri prave hiljade video zapisa, smartfonovi kojima primamo poruke i pronalazimo najbliži put preko neke države do neke druge… Međutim, to je ujedno i problem.

Neki tvrde je da je tehnologija uništila smisao turizma, a u prilog tome npr. ide i izjava je nekadašnjeg člana benda Vajt Strajps (The White Stripes). Džek Vajt rekao da je tehnologija veliki neprijatelj emocija i istine i bolest protiv koje se moramo boriti i naučiti kako da je koristimo.

Sada više nije potrebno da sednete naspram sagovornika kako biste se dogovorili, možete samo da pošaljete imejl. Tehnologija nas je otuđila, i ne samo to. Taj instant virtualni pristup svemu na svetu nam ostavlja malo mesta da se uklopimo u okruženje. Koristimo je svi na putovanjima da bismo zabeležili nešto, ali naša iskustva ostaju umanjena.

S druge strane, kada tehnologija ne kvari omladinu i ne krade naše duše, ona nas, zapravo, osposobljava da više putujemo nego ranije. Sada imamo pristup svim informacijama u vezi sa destinacijom i pomno pratimo iskustva onih koji su na nekom mestu već bili, lakše se snalazimo u prostoru i danas je to mnogo jednostavnije.

Tehnologija nam obogaćuje iskustvo putovanja. Kada ljudi putuju sami mogu se osetiti izolovano i usamljeno. Sa pristupom društvenim mrežama na bilo kojoj tački planete, imamo mogućnost da svako iskustvo podelimo istog trenutka. Takođe, prevodimo strane jezike na licu mesta, uvek imamo uvid u red vožnje. Uvek možemo da izbegnemo rizične zone jer smo stalno u toku sa aktuelnostima i svaku nesreću ili prepreku na vidiku možemo pretvoriti u prednost ako imamo sve potrebne informacije.

Dakle, treba koristiti tehnologiju, kupovati karte onlajn, koristititi društvene mreže, pisati blogove, koristiti kameru i fotoaparat. Sve to koristi ali zbog lakoće pristupa vrlo malo se angažujemo sami.

Pojedinci smatraju da tehnologija mnogo više pomaže nego što odmaže. Jedini problem koji oni vide jeste u tome što dozvoljavamo da nas ona proguta i tako postanemo pasivni. Uz tehnologiju, ako je razumno koristite, možete samo poboljšati uslove putovanja ali i pojačati iskustva. Nema straha ako se ne prepustite u potpunosti.

Ako planirate odmor, probajte da ne nosite laptop. Bilo bi vam lepše i da isključite mobilni telefon, bar na nekoliko dana. Fotoparat nosite sa sobom, ali nemojte kliktati svaku sitnice jer će više videti vaš aparat nego vi sami. Možda je bolje da ne kačite baš sve fotografije na fejsbuk. Ima neke čari i u tome da nešto zadržite samo za sebe i najbliže.
Izvor: B92; Foto: Giorgio Montersino/Flickr