Odlučili ste da se otisnete iz matične zemlje i razgledate svet. Naravno, takav poduhvat zahteva određenu količinu novca. Kad osmišljavate budžet za putovanje bitno je da u obzir uzmete standard te zemlje i prema njemu skrojite svoje dnevne troškove. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći ma gde bili.

Zapadna Evropa
Poseta zemljama Zapadne Evrope nije jeftina – posebno ako vas put nanese u Skandinaviju ili Veliku Britaniju. Nešto jeftinije ćete proći u Nemačkoj, Španiji i Italiji. Naime, cena hostela na zapadu je oko 20 evra za noć, a ukusni zalogajčić nećete naći ispod 5 evra. Uz dodatne sadržaje spavanje i hranu – 50 evra po danu je budžet za zapadne zemlje. 

Istočna Evropa
Kod naših istočnih komšija je jeftinije nego zapadu. Cene su više-manje kao i kod nas, ili čak i niže. Veći turistički gradovi poput Praga, Budimpešte i Sofije nešto su skuplji, ali smeštaj možete pronaći i po ceni od 10 evra. Za 2 do 3 evra možete se najesti, a uz neke zanimljivosti i ispijanja kafe – dnevni potreban budžet je oko 25 evra.

Istočna Azija
Troškovi naravno zavise od zemlje u koju ste stigli. Na primer, noćenje u Japanu je u hostelu 25 evra, u Kini 10 evra, Tajlandu gostinjsku sobu možete da iznajmite za 3 evra, a slična situacija je na Tajvanu. Najskuplja zemlja Istočne Azije je Singapur. Ako mislite da se hranite samo rezancima, nije skupo, dok je prevoz više nego skup. Budžet naravno, zavisi od zemlje u koju idete – od 15 do 50 evra. 

Severna Amerika
U zavisnosti u kom delu SAD-a odsedate zavisi i vaš budžet. Ako ćete smeštaj tražiti u Njujorku, Los Anđelesu, Bostonu ili San Francisku budžet će biti veći nego u nekim ruralnim delovima. Ipak, bitno je da znate kako u SAD-u baš i nema hostela. Jeftiniji, a prikladan smeštaj možete da pronađete u motelima – oko 25 evra je noć. Hrana nije skupa, posebno ako isprobavate nacionalne kuhinje – oko 3 evra. Ipak, ako želite da se provedete, piće je u većim američkim gradovima oko 5 evra. Za one željne šopinga, bitno je napomenuti kako na rasprodajama u SAD-u cene mogu da budu baš niske, a moguće je i cenkanje. Ipak, budžet potreban za dnevni boravak u SAD-u je oko 45 evra. Slična situacija je i u Kanadi – osim što možete da odsednete u hostelima po ceni od 20 evra.

Srednja Amerika
Osim država kao što su Kostarika i Belize koje imaju viši standard, provod u zemljama Srednje Amerike je jeftin. U Kostariki i Belizeu je smeštaj između 20 i 25 evra (ukupni budžet 40 evra), a u ostalim državama oko 5 evra. Na dan biste tamo mogli da potrošite 15 evra. Putovanje po zemljama Srednje Amerike je takođe jeftino.

Južna Amerika
U Južnoj Americi cene izrazito variraju – od 5 evra za smeštaj do 20 evra. Naravno, u većim gradovima poput Rio de Žaneira, Santjaga i Buenos Ajresa sve će vas više koštati. Ipak, hrana je jeftina – za 2 do 5 evra možete fino da jedete. Možete da putujete i taksijem – cene se kreću od 1 do 3 evra. Najskuplji su muzeji i druge atrakcije – oko 7 evra. Dnevni budžet u zemljama Južne Amerike kreće se oko 20 evra.

Afrika
Cene noćenja u afričkom hostelu je oko 25 evra, dok kampovanje na zaštićenim mestima možete da priuštite sebi za 10 evra. Hrana je jeftina – za 1,5 evra možete fino da jedete u restoranu. Putovanje po kontinentu je skuplje, dok ulazak u rezervat ili nacionalni park košta oko 70 – što se naravno i isplati. Za Afriku, bez nekih većih turističkih eskapada potrebno vam je oko 40 evra. 

Tekst i fotografije preuzeti sa she.hr