Prirodno lečilište “Atomska banja” u Gornjoj Trepči kod Čačka ubrzano se razvija, o čemu svedoči podatak da je prošle godine ovde boravilo oko 12.500 gostiju iz zemlje i inostranstva. Na nedavnom Sajmu turizma u Beogradu ovo lečilište je proglašeno za najbolju banju u Srbiji.

To je u odnosu na prethodnu sezonu povećanje od čitavih 40 %, što nije postigla nijedna druga banja u Srbiji. Sada je u toku gradnja novog, veoma modernog objekta za smeštaj i lečenje pacijenata od reumatskih i neuroloških bolesti. 

Direktorka Specijalne bolnice dr Lidija Obradović-Bursać kaže da su u lečenju postignuti izuzetni rezulati. Urađene su i dve stručne studije o lekovitosti ovdašnje mineralne vode. Samo lečiliste predstavljeno je na specijalizovanim sajmovima u Londonu, Berlinu, Beču i Moskvi.

Uskoro će, na osnovu ugovora sa fondovima zdravstvenog osiguranja stizati pacijenti iz Republike Srpske i Slovenije, a protekle sezone u Gornju Trepču su dolazili gosti iz Italije, Rusije, Austrije, Grčke, Kazahstana…

Ovih dana rešen je problem koji je opterećivao dalji razvoj banje. Još prilikom privatizacije iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) su najavili mogućnost da pokrenu sudski spor, jer je lečilište dobrim delom izgrađeno na zemljištu oduzetom agrarnom reformom od manastira Vujan 1946. godine. Sada je dalje sporenje izbegnuto sporazumom o poravnanju po kome je manastiru vraćeno u vlasništvo oko osam hektara šume, dok lečilište zadržava na korišćenju 2,2 hektara pod banjskim kompleksom.

Zauzvrat će banja pomoći gradnju i opremanje manastirskog konaka površine 400 do 500 kvadratnih metara, koji će moći da se koristi za smeštaj gostiju i terapijske potrebe, a čiji će kapaciteti biti na raspolaganju monasima i sveštenstvu SPC čitave godine.

Prirodno lečilište u Gornjoj Trepči, na 18 kilometara od Čačka, osnovano je 1955. godine. U najbolja vremena ovde je godišnje boravilo i više od 15.000 posetilaca sa oko 200.000 noćenja.

Za lečenje reumatskih i neuroloških oboljenja koriste se termomineralna voda vulkanskog tipa, koja se dobija iz dve bušotine sa dubine od 24 i 54 metra.
Izvor (tekst i foto): B92