Mladi u Srbiji, kao i njihovi vršnjaci širom sveta, ne očekuju od letovanja zvezdice, ol inkluziv, pune pansione, suncobrane na plaži… Zato postoji čitava jedna grana turizma koja se bavi samo aranžmanima “zabranjenim” za starije od 30 godina, a tome se sve više prilagođavaju i naše agencije.

Srpski turoperateri za "Press" navode da su među mladima najveći favorit za ovogodišnje letovanje grčko ostrvo Zakintos (poznato kao ostrvo za samce i mesto ludih žurki), Mikonos, Ibica, Majorka, Kosta Brava, Pag… 

U agenciji "Kolegijum Rapsodi" okrenutoj prvenstveno mladima ističu da je Zakintos već nekoliko godina unazad bez premca po broju prodatih aranžmana.

"Programi počinju već od početka jula, na svakih 10 dana, i uključuju autobuski prevoz, trajekt do ostrva, 10 noćenja u Laganasu sa doručkom i organizovanu zabavu na ostrvu. Početna cena je, u zavisnosti od kvaliteta smeštaja, već od 189 evra. Ove godine najavljujemo mnogobrojne di-džejeve i bendove, a postoji mogućnost da se ekskluzivno učestvuje u snimanju spota sa popularnim di-džej dvojcem ‘Bitšejkers’", kaže za "Press" Zlatko Ljušković iz "Kolegijum Rapsodija".

U agenciji "Go-2 maks travel" naglašavaju da su njihova putovanja po ceni i destinacijama namenjena mladima.

"Novina u ponudi je ‘samer fan’, koji će se ovog leta održati na čak tri destinacije: Krf (Kavos), Zakintos (Laganas) i Sitonija (Neos Marmaras). Očekujemo 5.000 turista na ovim događajima, a za sjajan provod pobrinuće se različiti izvođači. Kao i prethodnih godina, biće mnoštvo dnevnih i noćnih žurki", priča za "Press" Rada Stevanović iz ove agencije.

"Go-2 maks travel" je poznata kao prva koja je među mladima u Srbiji popularisala nešto manje dostupne destinacije kao što su španska Ibica i grčko ostrvo Mikonos. Kada je o Mikonosu reč, žurka počinje na njegovim plažama Paraga, Elija ili Psaru, a nastavlja se najpre u luci Mala Venecija, a zatim u najatraktivnijim klubovima "Kavo paradizo", "Paradizo", "Spejs"…

"Mikonos je ‘parti metropola’ Evrope", kaže Stevanovićeva.

Kao ovogodišnji hit za mlade i one sa više avanturističkog duha, u agenciji "Kon Tiki" najavljuju mesta Španiji duž obale Kosta Brava, kao i ostrva Majorka, Menorka i Ibica.

"Ibica je ostrvo zabave i luksuza. Najpoznatija plaža je Ses salines, na kojoj se odmaraju holivudske zvezde. Na Ibici, pored danonoćnog i nezaboravnog provoda postoji i druga strana, za ljubitelje mira i lepote. Naići ćete i na živopisna sela, prelepe uvale i plaže. Najniža cena je od 920 evra sa avioprevozom i smeštajem, što nije jeftino, ali oni koji idu na Ibicu, svesni su da se to isplati", kaže Danijela Pušara iz "Kon Tikija" za "Press".

Još neistražena zanimljiva destinacija je i grad Sorento u Italiji, a u "Kon Tikiju" daju nekoliko preporuka zašto bi tamo trebalo otići:

"Prava slika o ovom delu italijanske obale dobija se tek kada se obiđe okolina. Tu su mondensko ostrvo Kapri, do koga se brzo stiže gliserom, obala Amalfi, a ne smeju se zaobići ni Napulj ni Pompeja."

"Džambo travel" nudi da sami odaberete destinaciju i trajanje odmora, a prosečne cene desetodnevnog boravka u mestima namenjenim mladima u Španiji i Grčkoj kreću se od 200 do 800 evra.

"Ove godine smo uvrstili u ponudu i poluostrvo Pilion u Grčkoj. Ova regija je kombinacija planine i mora, te osim što je u vrelim letnjim mesecima izuzetno prijatno, postoji mogućnost za planinarenje, jahanje po proplancima, paraglajding, surfovanje ili ronjenje", kaže za "Press" Igor Vranješević iz "Džambo travela".
Izvor: Mondo; Image: Ian Kahn / FreeDigitalPhotos.net