Spisateljica i glavna i odgovorna urednica magazina (za srećniji život) “Sensa”, Žana Poliakov, u stvari je veoma aktivna gdestinatorka. Tvrdi da je “surface navigator & explorer, nomad & traveller, urednica života i direktorka svemira”. Žana Poliakov piše, dizajnira, podučava, priča, sakuplja… Žana Poliakov odgovara na naša pitanja…

Žana Poliakov u Šri Lanki

Svi idu na poznate turističke lokacije. Da li si se bavila \"zabačenim\" turizmom?
– Pa, kako da ti kažem, ne idem na turističke lokacije niti na destinacije. Putovanja su za mene neko istraživanje spolja ali i sinhronizovani susreti koji ruše time&space continuum. Uvek postoji razlog zašto sam na tom mestu, baš u to vreme. Te tako na svakom putu naučim ili otkrijem nešto i o sebi upoznajući druge. Ne idem da bih pobadala zvezdice niti da čekiram na karti ‘eto, i tu sam bila’, kad osetim da me nešto vuče, da sam negde pozvana – tu i odem.

Ne mislim bukvalno da me neko pozove, nego nekad te mesto samo zbog nečega zove. London i Engleska su me zvali neko vreme, tu je bitna čakra sveta. Peru me stalno zove, tu se nalazi energetski centar sveta. Sad me Kairo zove, grlena čakra sveta… Obično idem na sveta mesta, mitska mesta, mesta moći koja su mi u nekom trenutku za nešto važna. Sa njih se nikad ne vraćam ista.

Koliko se promeniš posle svakog putovanja?
– Kad sam bila mlađa nisam znala šta me to privlači nekim mestima i zašto sam egzaltirana u Rimu, zašto se osećam kao kod kuće u Londonu ili zašto odjednom dobijem i dignem svoj glas u Kairu ili rešim da sve promenim posle posete Jerusalimu. Ja sam ona hipersenzibilna osoba koja oseća energiju svakog mesta i ljudi u njemu. To je poseban dar za koji sam dugo mislila da je prokletstvo.

Žana Poliakov u Njujorku

Koje su najbolje destinacije za inspiraciju?
– Havana je čudesno mesto, nije Hemingvej tamo boravio bez razloga; to je, inače, mesto čuveno po nekoj ruži vetrova. Aleksandrija u Egiptu. Istanbul, Prag, Rim, Venecija i, naravno, London. U Njujorku sam završila drugu knjigu iako je reč koja oslikava taj grad ‘ambition’ – ima tu još nešto, bila sam nekako blizu Nikole Tesle. Čudesan grad, neverovatna energija. Kairo, Damask i Petra u Jordanu – videćemo već koliko su inspirativni.

Kad bi išla po svetu samo zbog fantastične hrane – gde bi otišla?
– Daleki istok jede ono što najviše volim – kineska, indijska i japanska hrana. S druge strane, odeš u London i Njujork i tamo jedeš sve fantastično u običnim malim porodičnim restoranima, fuss free.

Šta bi radila da imaš samo dva dana za provod u Moskvi?
– Balet, opera i neki gay klub ako baš mora provod, no Moskva je zanimljiva tek kad skineš ta prva dva glitzy-glitz sloja, opsednutost vremenom, markama i novcem i upoznaš russian soul. Tad običan borsch ima poseban ukus.

Žana Poliakov u Sorentu

Najbolji hotel u kom si odsela?
– Verovali ili ne, \"Esplanada\" u Zagrebu; sa mnom se slažu i mnogi stranci, ozbiljni biznis 5 star hotels nomadi. Taj upscale charm ima samo \"Esplanada\", plus nosi neku toplinu a Zagreb je inače hladan grad. Metaforički govoreći. Ne ljubim nešto hotele. Mnogi hoteli i resorti sa 5 zvezdica su najtužnija mesta na svetu, a lot of money and no real love.

Turistički planovi ove godine?
– Kairo, ostrvo Pašman u Hrvatskoj, Istra i Vis preko leta – mislim da je hrvatska obala najlepša obala na svetu. Posetiću i Njujork, Nju Delhi i Šri Lanku.
Gdestinacija / Nenad Mandić