Kilometri peščanih plaža, prozirno more i tropske flora i fauna mame turiste. Oaza za ronioce na Bora Bori…

Za one koji, i usred marta, vole sebi da priušte letnji provod, more i sunce, tropska ostrva pravi su izbor. Turističke agencije imaju više nego bogatu ponudu aranžmana za egzotične destinacije, ali pored slobodnog vremena, za ovakvo uživanje neophodan je i „dubok džep". 

Kanarska ostrva
Najveće od Kanarskih ostrva, Tenerife, izuzetno je popularno među turistima, a sve ga više posećuju i putnici iz Srbije. Južni deo ostrva, gde je klima toplija, sunce jače, a vetra gotovo da i nema, uglavnom posećuju mlađi turisti, željni zabave i dobrog noćnog provoda. Centar tog dela ostrva je Las Amerikas, grad sagrađen isključivo za turiste. Hoteli se nižu jedan za drugim, kafea i pabova ima na desetine, a engleski se govori svuda.

Maldivi
Jugozapadno od Indije i južno od Sri Lanke prostire se Maldivski arhipelag. Ovaj tropski raj, poznat po netaknutoj prirodi, tropskoj vegetaciji, bisernobelim peščanim plažama, skrivenim lagunama prepunim živih korala, predstavlja turističku destinaciju iz snova.

Za one koji nisu baš vični ronjenju, dovoljna je samo maska da bi moglo da se posmatra više od 600 vrsta riba koje nastanjuju ove predele, a iznad vode se pruža predivan svet koji treba otkriti.

Sejšeli
Tropski, izolovani arhipelag, koji čini više od 100 ostrva sa prostranim egzotičnim plažama, belim peskom, palmama i tirkiznim okeanom. Očaravajuća priroda, koralni grebeni, prostor bez opasnih insekata, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Mnoge plaže praktično su odsečene od sveta, nestvarno su puste, ali često i nepristupačne. Tokom čitave godine temperatura je idealna za zabavu na vodi. Ronjenje je veoma popularno. Moguće je i iznajmljivanje čamca i razgledanje ostrva u sopstvenoj režiji. Službeni jezici su sejšelski kreolski, engleski i francuski.

Bora Bora
Ostrvo poznato po ronjenju i koralnom grebenu, koje čine vulkanski vrhovi, lagune, pesak, netaknuta priroda i vrhunski hoteli jedno je od najatraktivnijih sa Francuske Polinezije. Iako je prilično malo, širine samo 32 kilometra, ostrvo Bora Bora nudi mnogo. Turistma se nudi odmar u hotelima na samoj plaži, osamljenim bungalovima iznad mora, kampovima, ili mirnim porodičnim pansionima.

Osim ronjenja, posetioci ovog luksuznog letovališta imaju priliku da iskuse skijanje na vodi, krestarenje, ili pak safari.

Kuba
Između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana priroda je smestila prelepa ostrva, a jedno od njih je čarobna Kuba.

Agencije iz Srbije uglavnom nude aranžmane za Varadero, koji je uvršten među najveća i najbolja odredišta na celim Karibima. Međutim, Kuba ima još turističkih aduta. Prvoklasni uslovi za odmor postoje, kako uz severnu obalu gde se osim Varadera nalazi Gladavaka, zatim ostrva Santa Marija, Giljermo i Koko, tako i na južnom obodu Kube – Trinidad, Sinefuegos, ostrvo Largo…

Tajland
Odličan izbor za one putnike koji posebno žele da osete egzotiku, a da „prođu" nešto jefitnije, jeste Tajland, zemlja bogate istorije, budizma, mističnih reka, egzotičnog voća, nepreglednih tropskih šuma, tradicionalne tajlandske kuhinje i masaže, dragog kamenja, orhideja…

Po mnogo čemu autentično, ostrvo Koh Pan Ganu nudi bele peščane plaže, ležaljke između palmi, ispijanje kokosovog mleka… Žurke, kokteli, joga, meditacija, samo su neka obeležja ovog ostrva.

Potrebne informacije (cene su u evrima i uzet je prosek)
Tenerife: Smeštaj 250, avion 250, prosečna temperatura u martu 22 stepena.
Maldivi: Smeštaj 400, avion 670, prosečna temperatura u martu 29 stepeni.
Sejšeli: Smeštaj 700, avion 900, prosečna temperatura u martu 31 stepen.
Bora Bora: smeštaj 600, avion 1.900, prosečna temperatura u martu 30 stepeni.
Kuba: Smeštaj 400a, avion 1.000a, prosečna temperatura u martu 27 stepeni.
Tajland: Smeštaj 300, avion 1.000, prosečna temperatura u martu 34 stepena

Izvor: novosti.rs