Na Stanjinskoj reci kraj varošice Kalna nalazi se vodopad koji je od ove godine uključen u turističku ponudu Stare planine kao prirodna atrakcija koju treba obavezno videti. Iako je pravi biser ovog kraja, ova znamenitost do sada je bila malo poznata.

Na glavnom putu koji od Knjaževca vodi ka novom zimskom centru na Babinom zubu nema ni table sa obaveštenjem koja bi vozačima skrenula pažnju da ima i drugih lepota osim belih padina. Slično je bilo i na sve prometnijem drumu koji od Kalne ide ka Pirotu, iako se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi vodopad. 

Odnedavno je, međutim, Turistička organizacija Knjaževca postavila velike panoe koji putnicima i namernicima skreću pažnju na "golemu ripaljku", kako kažu u ovom kraju. Na tome se, srećom, nije stalo, pa je nedaleko od vodopada uređen i mali parking. Na njegovom obodu je već postavljeno nekoliko "pečurki" sa klupama za posetioce koji odluče da svrate i razgale dušu prizorom koji ostaje u sećanju.

– U planu je da se urede pešačke staze u okolini vodopada i uzvodno od njega – saznajemo od Saše Ignjatovića, predsednika knjaževačke Turističke organizacije. – Dolina Stanjinske reke prava je oaza netaknute prirode koja krije još nekoliko atrakcija. Uzvodno od "Bigra" je više manjih vodopada, a tu su i tri jezerca bistre planinske vode. O njima se malo zna, jer je ovaj predeo nepristupačan i slabo naseljen.

Baš to je magnet za savremene gradske "nomade", veruje Ignjatović koji se nada da će "Bigar" vrlo brzo da postane ne samo usputna stanica motorizovanih gostiju Stare planine, nego i jedan od razloga zbog koga će ljudi da dolaze u ovaj kraj.

Korito stanjinske reke i krečnjačke stene u koje se useca, nesvakidašnje su vajarsko delo prirode. Atraktivni vodopad već obilaze gosti malih hotela i pansiona u potplaninskim selima, a većina je takve posete već uključila u aranžmane.

Ledena i pitka
U okolini vodopada priroda je još "devičanska" i nezagađena. Stanjinska reka je bistra, ledena i čista, pa iz vira u podnožju dvadesetak metara visokog vodopada može da se pije voda. Leti, seljaci i putnici ovde svraćaju da se osveže i utole žeđ. U kristalnoj rečici žive i retke životinje, kao daždevnjaci koji su aktivni i zimi.
Izvor (tekst i fotografija): vesti-online.com