U Tunisu, omiljenoj destinaciji turista iz celog sveta, svi veliki hotelski kompleksi su zatvoreni, a čuvene gradske trgovačke četvrti medine, koje obično “vrve” od posetilaca, prazne su, dok trgovci sede besposleni.

Posle višenedeljnih protesta nezadovoljnih građana zbog siromaštva i visoke stope nezaposlenosti, u kojima je svrgnut predsednik Zin el Abidin Ben Ali, na hiljade turista je evakuisano iz Tunisa, te je u januaru sektor turizma oštećen za oko 40 odsto prihoda. Osnovno pitanje u Tunisu, suočenim sa sporadičnim demonstracijama u prestonici i borbom privremene vlade sa talasom kriminala, jeste da li će se turisti vratiti?

Unutar zidina medine Hamameta, trgovac Hafed Aluini namešta izlog svoje radnje i željno iščekuje povratak turista. "Nisam prodao ništa već tri sedmice", tužno kaže Aluini, dok prislonjeni uz zid hamametskog "suka" stoje i drugi prodavci, neki pušeći cigarete i čekajući na dan kada će se njihove radnje napuniti turistima, sa kojima će se dugo cenkati oko robe. Vlada je pokrenula kampanju radi vraćanja turista uz slogan "Volim Tunis, mesto u kome sam… sada".

Prazni hoteli nisu mali problem za Tunis, sa 1 410 kilometara dugom sredozemnom obalom, slikovitom pustinjom i antičkom rimskom arhitekturom, jer je samo prošle godine prihod od turizma bio 2,5 milijarde dolara, šest odsto bruto nacionalnog dohotka, a od 10 miliona stanovnika u turizmu je uposleno 400 000 ljudi.

Početkom februara, ministar turizma Mehdi Housas je ocenio da je svrgavanje Ben Alija "dobra promocija" za sektor turizma. "Revolucija je našu zemlju učinila poznatom u celom svetu", istakao je ministar Housas, koji je poručio svim prijateljima Tunisa da mogu da dodju, jer sada u Tunisu vlada atmosfera mira i slobode.

Međutim, demonstracije koje su nastavile da potresaju druge arapske zemlje, naročito Libiju, mogle bi da obeshrabre turiste i da ih uplaše od jačanja verskih tenzija.

"Bezbednost je najvažnija", rekla je Kejt Dejvis, direktorka hotela "Safir palas" u Hamametu, jednog od niza ogromnih, belih kompleksa pored obale mora i jednog od nekolicine koji je otvoren. "Ljude koji nisu ovde i ne mogu da vide da je sve mirno i lepo, vesti o dešavanjima u arapskim zemljama mogle bi da obeshrabre", istakla je Dejvis. Međutim, ona kaže da je optimista i da misli da će se turizam oporaviti u narednim mesecima.
Izvor:b92.net