U Kotoru je počela tradicionalna “Fešta kamelija”. Ove godine manifestacija je posvećena Japanu.

Fešta kamelija u Kotoru

\"Ova manifestacija, koja Kotor čini prepoznatljivom i značajnom turističkom destinacijom, proslavlja se trenutak kada je prva kamelija procvetala u Japanu i stigla u Kotor i Stoliv\", rekla je na otvaranju \"Fešte kamelija\" opštinski sekretar za kulturu i društvene djelatnosti Ljilja Jovović.

Ona je dodala da su Kotor i bogata istorija Boke, uvek bili inspiracija brojnim umetnicima, a cvet kamelije književnicima i stvaraocima.

\"Književnik Dima je napisao roman ‘Dama sa kamelijama’, a po ovom delu kompozitor Verdi svoju Travijatu, da bi i Stolivljani u kameliji našli inspiraciju\", rekla je Jovović.

Ovogodišnja manifestacije posvećana je Japanu – postojbini kamelije. Na otvaranju u nedelju pušteni su crveni i beli baloni ukrašeni cvetom kamelije, a minutom ćutanja odata je i pošta stradalima u zemljotresu i cunamiju u Japanu.

Kamelija je po predanju jedrenjakom stigla iz Japana u Boku 1870. godine. Put je trajao četiri godine, a cvet je sve vreme čuvao predak porodice Ivanović, namenivši ga svojoj ženi.

U Kotoru će biti organizovan bogat kulturno-scenski program, a organizatori su najavili i izbor Dame kamelija u hotelu \"Vrmac\" na Markovom rtu, 2. aprila, kada će biti održan i bal kamelija.
Izvor: Mondo